Eveniment

Traditii si superstitii de Sfintii Petru si Pavel

Publicat: 28 iun. 2019

In popor, ziua de 29 de iunie, in care se sarbatoresc Sfintii Petru si Pavel, marcheaza mijlocul verii agrare si timpul secerisului. Cei doi apostoli sunt pomeniti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi a anului 67, in timpul prigoanei impotriva crestinilor declansata de imparatul roman Nero. Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au avut cea mai mare contributie la raspandirea crestinismului in lume, desi paganii nu au ezitat sa ii supuna la numeroase chinuri.

In aceasta zi de mare sarbatoare, traditia spune ca femeile trebuie sa imparta oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce sa bea pe lumea cealalta. Tot in aceasta zi, oamenii au voie sa lucreze orice, dar sa nu toarca, caci superstitiile spun astfel se intorc colacii de la morti. De Sfintii Petru si Pavel, femeile dau de pomana si vase cu vin, lapte si manacre gatita. Vasele se impodobesc cu flori si cirese, in unele regiuni.

Potrivit superstitiilor din popor, femeile nu au voie sa manance mere in aceasta zi, deoarece ii supara pe morti. Dupa aceasta sarbatoare, cele tinere au voie sa manance mere, dar cele varstnice sunt nevoite sa mai astepte pana la Sfantul Ilie. De aceasta sarbatoare, la biserica se duc colaci, coliva, zarzare, mere si miere din faguri.

Traditii si superstitii de Sfintii Petru si Pavel

– Din aceasta zi, cucul si privighetorile nu mai canta.

– Tot acum, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici, care-i calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

– Pentru sporul casei si pentru sanatate, se respecta traditia Mosilor de Sanpetru si se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere dulci si mere acrisoare; apoi, aceste ofrande se impart oamenilor saraci.

– Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc.

– Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase.

– Potrivit traditiei populare, se respecta sarbatoarea lupilor: nu se pun capcane si lupii nu se alunga cu focuri de arma, pentru ca aceste animale salbatice sa fie imblanzite si sa nu atace vitele din gospodarii.

– In aceasta zi, in mediul rural exista obiceiul ca mamele sa pregateasca si sa daruiasca talismane pentru fiicele lor (o punguta rosie in care se pastreaza cate un catel de usturoi si frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele sa fie aparate de farmece si de iele, care le-ar fura norocul.

– Prin traditie, femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua praznicului, pentru a nu-i supara pe cei trecuti la viata vesnica din familia respectiva.loading...

Adauga un comentariu