Religie

Traditii si superstitii in Noaptea de Inviere si de Paste. Superstitii de Invierea Domnului

Publicat: 04 apr. 2018
14

Noaptea de Inviere vine cu cateva traditii si superstitii. Iata ce nu este bine sa faci in noaptea de Inviere. Invierea Domnului este cea mai importanta sarbatoare a lumii crestine. Sfintele Pasti sunt marcate de o serie de traditii in toate zonele Romaniei. Iata cele mai importante superstitii, obiceiuri si traditii de Paste.

Noaptea de Inviere – Traditii si obiceiuri de Paste din Bucovina. Superstitii de Invierea Domnului in Bucovina

Traditia spune aici ca fetele sa mearga de Inviere in clopotnita si sa spele limba clopotului cu apa „neinceputa”, cu care se vor spala si ele in dimineata Pastilor, pentru a fi frumoase tot restul anului. Tot de Paste flacaii merg cu buchete de flori la fetele pe care le vor de sotii, iar acestea le ofera la schimb un ou rosu.

Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).
Traditii si obiceiuri de Paste din Banat. Superstitii de Invierea Domnului in Banat
Inainte de a se aseza la masa pascala, oamenii practica tamaierea mancarii, dupa care fiecare mesean primeste o lingura de Pasti, vin si paine sfintite. Mai intai se va consuma ciolanul fiert, din porc si oua albe, dupa care se trece la restul bucatelor traditionale.

In Joia Mare se aprind focurile in cimitire pentru ca se crede ca in perioada Pastelui se deschide cerul si sufletele mortilor se intorc in sat. Deopotriva, pregatirea bucatelor traditionale se face dupa terminarea curateniei mari.In Sambata Mare se sacrifica mielul si gospodinele pregatesc mancaruri delicioase din acesta. La micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de Pasti, adica vin si paine sfintite.

Traditii si obiceiuri din Maramures. Superstitii de Invierea Domnului in Maramures

Daca te afli in Maramures in postul Pastelui sau in Saptamana Patimilor, obiceiurile stramosesti iti interzic sa te afisezi cu haine colorate sau haine rosii. Maramuresenii, ca buni crestini, considera ca a purta haine colorate inseamna a nu respecta doliul pana la Noaptea Invierii, cand Iisus renaste pentru toti crestinii. Maramuresenii dau pomana pentru persoanele dragi care nu mai sunt alaturi. Acestia aprind un foc de tabara in Joia Mare a Pastelui sau impart oamenilor saraci oua rosii si cozonac.

In Vinerea Mare este interzis daintuitul, adica jocul popular si crestinii nu au voie sa manance pana apare Soarele pe cer, puternic stralucind. Daca acesta se ascunde toata ziua, crestinii maramureseni refuza sa manance tinand post negru.

In Noaptea Invierii (sambata spre duminica), credinciosii iau lumina de la Biserica si o duc la mormintele celor dragi, trecuti in nefiinta.

In dimineata de duminica, in fiecare casa maramureseana, toti membrii familiei trebuie sa puna apa intr-un ibric, in care adauga un ou rosu si o moneda de argint. Crestinul trebuie sa se spele pe fata cu aceasta apa pentru a avea un an imbelsugat.

Traditii si obiceiuri de Paste din Moldova. Superstitii de Invierea Domnului in Moldova

In zorii zilei de Paste, credinciosii pun un ou rosu si unul alb intr-un bol cu apa in care sunt scufundate monezi. Cei mici isi clatesc apoi fata cu apa respectiva si ating ouale cu obrajii, pentru a avea un an plin de belsug. Spre deosebire de alte zone, in Moldova, in noaptea de Inviere pe langa slujba in care se canta „Hristos a Inviat”, credinciosii marcheaza momentul cu impuscaturi sau pocnitori. Acestea au rolul de alunga spiritele rele.

Tot in aceasta noapte, fetele nemaritate merg la biserica si spala clopotnita cu apa neinceputa, iar dimineata se spala cu ea pe fata pentru a fi indragite de baieti neinsurati din sat. Potrivit traditiei, baietii care nutresc sentimente pentru fetele nemaritate trebuie sa mearga la casele lor si sa le ofere un ou rosu. O alta traditie de pe malurile Prutului cere ca oul de Pasti sa fie mancat, iar cojile sa fie aruncate neaparat pe drum.
Adauga un comentariu