Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum scapi de negi si pecingine

Publicat: 22 nov. 2018
17

Sa nu rasadesti brad, caci vei muri, cand radacina lui va fi cat capul tau. Sa nu pui nuci in pamant, pentru a avea roade. Ca sa fie ferit de moarte cel ce a rasadit nucul, sa ia un cerc de lemn de la butie si sa-l ingroape in pamant. Numai atunci va muri omul, cand se va face nucul atat de gros, cat cercul de larg. Sa nu taie nimeni nucii, ca-i rau de moarte. Ii poate taia insa, cand trunchiul lor va fi atat de gros cat trupul celui ce-l taie.

Sa nu te masori cu trestia, ca mori. Sa nu arzi in casa trei lumanari deodata, ca e rau de moarte. Sa nu urinezi in balta sau in apa curgatoare, ca-ti moare mama. Sa nu mergi inapoi (de-a-ndaratelea), ca-ti mor parintii.

Sa nu umbli cu un picior descult si cu unul incaltat, ca moare cineva din casa. Sa nu legeni albia copilului, cand nu e el intr-insa, ca moare. Jugul parasit sa nu se puna pe foc, caci cel ce va face aceasta se va chinui greu la moarte: nu va putea muri pana nu i se va pune un jug sub cap.

Femeia insarcinata sa nu dea de baut unui strain, din mana ei, nici sa-i toarne cuiva apa sa se spele pe maini, caci, la facere, nu va putea naste pana nu va bea apa din pumnii celui caruia i-a dat de baut sau i-a turnat sa se spele. Femeia insarcinata sa nu sada in prag, caci va naste greu. Femeia bortoasa sa nu calce peste vatrai sau peste lopata, ca nu va naste usor.

Sa nu numeri negii pe care ii vezi la altul, caci te umplii si tu de negi. Tot ca superstitie, aromanii se feresc a numara stelele, ca sa nu le creasca negi.

Omul poate sa scape de oftica, daca bea apa dupa pisica. Sau daca bea apa din ulcica, in care poate sa se fi uitat pisica.

Ca sa nu faca omul paduchi, trebuie sa nu-si spele capul cu apa rece. Sau sa nu manance terci de mamaliga.

Se umple de pecingine pe obraz femeia care ia ouale din cuibar miercurea si vinerea. Mai face pecingine cel ce se uita cand oua gaina, cand se gainateaza sau cand o calca cocosul. Sau cine mananca din ce au ciugulit gainile. Ori cine baga o pana de gasca in foc.

Adauga un comentariu