Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum stii cand primesti bani

Publicat: 22 aug. 2018

Aurul si argintul sunt bune de purtat, caci nu te doare capul. Astfel, si descantatoarei nu-i merge decat in culoarea alba si neagra, aurul, fiind galben, nu-l poate purta. Aur si argint, mai intai dracul a sapat, ca sa faca bani. La sfarsitul lumii, dupa ce va arde pamantul, toate apele au sa fie de aur.

Pamantul in tot anul lucreaza ceva. Intr-un an lucreaza aur si atunci e arsita mare; in alt an spija, si atunci ploua mult; in alt an argint, atunci e potrivit, dar tot e mai mult ploaie si painile-s slabe. Aurul si argintul sunt de sub soare. In toate descantecele, curatenia cea mai mare se exprima astfel: "Ca argintul strecurat / Ca aurul de curat / Ca sfantul soare in senin / Amin!"

Galbeni de visezi, e sfantul soare. Foc, carbuni de visezi, sunt bani. Bani de argint de visezi, sunt vorbe bune. Daca visezi bani de argint, dai bani; daca de aur, vei avea un castig sau vorbe bune.

Gologani de visezi, e suparare mare, bataie, galceava. Aceleasi, precum si boala, se spune despre bani de argint.

Nuci de visezi, sunt bani. De visezi ca ai zestre la cap, capeti bani. De te visezi tavalit de ceva necurat, tot asa. Rani de visezi ca ai, tot asa. De te stupesti (scuipi) singur pe straie, tot asa. De se aprinde tigara cu para, tot asa. De pocneste chibritul, tot asa.

Foc de visezi, sa pui la loterie, ca ai sa castigi. Soldati de visezi, asemenea.

Comorile de bani ard spre zile mari, cum e spre Craciun, spre Anul Nou, spre Pasti si spre Sf. Gheorghe. (In Moldova se spune ca numai spre Sf. Gheorghe arde pamantul deasupra comorilor.) Cine nu doarme spre Pasti, vede cum ard comorile.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit