Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum te pazesti si cum afli daca ai fost deocheat

Publicat: 23 iul. 2018

Se face de catre mama un benchi pe fruntea copilului cu cenusa, cu noroi de pe tocul sau de pe talpa incaltamintei, amestecat cu putin scuipat ori cu funingine, cu carbune sau cu cerneala. La aromani, mamele obisnuiesc, ca pe langa benchiul facut pe fruntea copilului cu carbune, sa-i mai innegreasca si varful nasului sau sa faca un semn negru pe locul unde se imbina sprancenele.

Copilul nou nascut trebuie cantarit inainte de a i se face prima baie. Pentru a induce in eroare duhurile rele, nu trebuie spus, pana la a treia zi de la nastere, de ce sex e copilul, scapandu-l astfel de primejdia deochiului. Trebuie dat copilul sa suga laptele de la sanul unei tiganci. Sa nu se lase copilul, pana nu implineste un an, sa se uite in oglinda, ca altfel se deoache singur.

Dar nu numai copilul sau omul adult trebuie scuipat ca sa fie ferit de urmarile funeste ale deochiului, ci si animalele. Daca vezi ceva frumos, un vitel, o vaca sau o scroafa care a fatat multi purcei, ca sa nu-i deochi, trebuie sa scuipi si sa zici: "sa nu-i fie de deochi!"

Deocheatul capata asa, deodata, chiar din senin, dureri de cap grozave. Casca intr-una, fara sa-i fie somn. Daca o baba descanta cuiva, presupunand ca e deocheat, si ea incepe sa caste in timp ce rosteste descantecul, e semn netagaduit ca bolnavul e deocheat. Cu cat descantatoarea casca mai mult, cu atat vindecarea e mai sigura.

Copiii si chiar oamenii mari se aprind la fata si au calduri. Le tiuie urechile. Bolnavii sunt apucati de varsaturi. Le curge sange din nas. Li se duc ochii in fundul capului si slabesc tare. Le piere pofta de mancare. Omul se umple uneori de bube rele sau i se face un sugel la un deget.

Cat priveste animalele, in special caii, vitele si mieii, le vezi tremurand, incep sa tanjeasca si, in cele din urma, se prapadesc. Cand e vorba de plante deocheate, florile indata se vestejesc, pomii nu mai dau roade si incep sa se usuce.

Pana si la lucrurile neinsufletite se pot constata efectele deochiului. O moara e deocheata, cand se strica din senin sau cand incepe a nu mai umbla bine; o vioara, cand incepe deodata a nu mai canta frumos; o lulea, cand incepe a nu mai arde etc.loading...

Adauga un comentariu