Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum te vindeci de constipatie si de junghiuri

Publicat: 29 iul. 2018
17

Prin termenul "incuiere", poporul intelege constipatia si uneori stranguria. Un leac foarte caracteristic se recomanda pentru vindecarea acestei neputinte: "Sa ia bolnavul un lacat si sa-l incuie cu cheia; sa aduca o vadra cu apa si sa bage lacatul incuiat in apa neinceputa; sa ia cheia si sa descuie lacatul in apa; sa scoata lacatul din nou afara si iar sa-l incuie, si tot asa pana in trei ori, repetand la fiecare bagare in apa: cum se descuie lacatul asta in apa, asa sa descuie si X la mate."

Tot cu un lacat, bagat in apa, apoi descuiat si incuiat de 9 ori, se descanta in Tara Oasului pentru a dezlega pe un barbat, care a ramas neputincios de pe urma unei vraji.

Cand femeia intarca copilul, sa imbrace o camasa cu gura la spate si sa zica: "Cum am intors camasa, asa sa se intoarca X de la tata". "Cand intarci copilul, sa coci un ou sambata dimineata, sa-l pui in gunoi dupa usa, sa iei copilul, sa-l pui aproape de gunoi, asa ca el sa vada oul spre a-l lua si sa zici: Cum a uitat gaina oul, asa sa uite X de tata."

Un leac contra junghiului (pneumonie), numit pe alocuri si "teapa" sau "cutit", e descantarea cu teapa de tufan de la car si cu un cutit furat. In Oltenia se descanta de junghi intr-o oala cu apa, in care se taie gatul unei papusi – se taie junghiul – si apa o bea bolnavul.

Alt mijloc de vindecare e un ceai facut din "sudoarea calului" sau "osul iepurelui", planta ale carei ramuri tinere sunt terminate cu spini lungi si puternici. La aromani, cand are cineva junghi, arunca jos un ac, si cine-l ridica de jos, capata junghiul. Dupa o comunicare din Ramnicu Sarat, "pamantul din coarnele unui bou care impunge e bun de junghi".

Daca un caine musca pe cineva, se crede ca, afumandu-l cu par din sprancenele sau de pe capul acelui caine, ii va trece spaima si nu-i va strica muscatura. "Cel muscat de nevastuica sa se spele la rana cu apa scursa peste o piele de nevastuica, intinsa si uscata pe un cracan de lemn, cu partea carnoasa in afara".

"Cand te-a muscat "carcaiacul" (Scolpendra, care are 20 de perechi de picioare, de unde-i vine si numele, din turceste, kyrkaiak, adica 40 de picioare), sa te strangi bine mai in susul muscaturii, ca sa nu se imprastie veninul in tot corpul, sa te legene 40 de insi cu o mana, intr-o patura, ori de nu, apoi 20 de insi cu amandoua mainile, ca sa te usurezi".

Copiii care mananca peste, inainte de a incepe a vorbi, raman muti. De asemenea, "femeia insarcinata sa nu manance cap de peste, caci nu va vorbi curand copilul ce va naste".

"Pentru a se vindeca cel mut, trebuie cineva din casa, ruda de aproape cu mutul, sa puna duminica dimineata intr-un castron apa neinceputa si cand toaca popa la biserica, sa bata cu niste linguri noi in apa si sa spuna: "Cum se bat lingurile in strachina asta, asa sa se bata limba in gura lui (cutare)."

Adauga un comentariu