Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Motivul pentru care trebuie sa tinem o matura dupa usa de la intrare

Publicat: 25 iul. 2018
17

Cu toate ca cei mai multi dintre noi am ales aspiratorul pentru a face curatenie, intrucat ne este mult mai comod, banala matura nu lipseste din nicio casa.

Si totusi, de-a lungul timpului au luat nastere foarte multe superstitii, unele care s-au pastrat si in zilele noastre, cu privire la acest obiect magic din gospodaria oricarei familii – matura!

Trebuie asezate cu periile in sus

Din batrani se spune ca matura este un aparator de nadejde al casei. Tocmai de aceeea, matura se asaza cu periile in sus, dupa usa de la intrare, avand rolul de a proteja familia si casa de duhurile rele. De asemenea, la marile sarbatori sau in perioadele grele din viata, matura se pune in prag. Si nu in ultimul rand, traditia mai spune ca nu se matura niciodata intr-o zi de sarbatoare.

Atunci cand incepe sa se rupa, trebuie aruncata

O alta superstitie spune ca imediat ce o matura incepe sa se rupa, trebuie aruncata sau arsa pe foc, altfel aceasta nu va mai avea niciun fel de protectie asupra casei. Batranii spun ca oricine gaseste un fir cazut de la o matura, sa-l puna la brau, in credinta ca este aparator de dureri de spate.

Se matura de la usa spre interiorul casei

Ca sa va feriti de ghinion, traditia mai spune ca trebuie sa maturati dinspre usa spre interiorul casei, apoi gunoiul se strange si se arunca. Se crede ca daca veti matura in sens invers, veti alunga sporul din casa. Nu in ultimul rand, se crede ca cine foloseste matura veche in casa noua, va aduce si necazurile din vechea locuinta.

Adauga un comentariu