Local

Tragedia anului în mediul academic ieșean! Marele prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit – Exclusiv

Publicat: 09 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tragedia anului în mediul academic ieșean Marele prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit - Exclusiv
Prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproşu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici.
Dumnezeu să îl odihnească!, a declarat în exclusivitate pentru BZI prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Moment tragic nu doar pentru comunitatea Universității din Iași, a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci și pentru toți istoricii din România. A plecat într-o lume mai bună, un membru de onoare al Academiei Române și un istoric desăvârșit „, a declarat în exclusivitate pentru Cotidianul BZI Prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba, Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași.

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă durere trecerea la cele veșnice a Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpora de documente românești vechi (din colecția Documenta Romaniae Historica) și în istorie socială și economică românească (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide. Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași  și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.

Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd pe unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecuturilor ținuturilor noastre.

Dumnezeu sa-l odihnească!”

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative

Iașii vechilor zidiri. Până la 1821 (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) – în colaborare cu Dan Bădărău;
O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790) – 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008).
mai multe volume din seria A, Moldova a colecției „Documenta Romaniae Historica”.

Adauga un comentariu