Titlurile zilei

Tragedia unei asistente din Iași, care zace în pat după un cumplit accident rutier de pe Drumul European! Abia și-a pronunțat numele cu ocazia zilei de naștere. Medicii din spitale contribuie financiar în fiecare lună – FOTO

Publicat: 14 apr. 2021
Spitalul de Căi Ferate Iași
O asistentă medicală din Iași a ajuns să se zbată pentru propria viață pe patul de spital după un tragic accident rutier care s-a petrecut pe Drumul European. Colegii care o cunosc de 30 de ani nu au abandonat-o, ci au ales să întindă o mână de ajutor. Zeci de cadre medicale speră la o minune și că într-o bună zi o vor revedea printre ei

O asistentă medicală din Iași a ajuns să se zbată pentru propria viață pe patul de spital după un tragic accident rutier care s-a petrecut pe Drumul European. Colegii care o cunosc de 30 de ani nu au abandonat-o, ci au ales să întindă o mână de ajutor. Zeci de cadre medicale speră la o minune și că într-o bună zi o vor revedea printre ei

Pe M. D., colegii din Spitalul C.F. Iași o cunosc de peste 30 de ani, de când s-a dedicat meseriei de asistent medical. Calmă și altruistă, ieșeanca le-a sărit în ajutor ori de câte ori ceilalți, pacienți sau colegi, au avut nevoie. Nimeni nu s-a așteptat că într-o dimineață nu va mai ajunge la serviciu. Cu toții au așteptat-o, iar atunci când nu au mai primit nicio veste, au încercat să o contacteze. Vestea a venit ca un șoc. M. D., în drumul ei grăbit spre spital, locul pe care îl considera a doua casă, a fost grav accidentată și a ajuns în comă la un alt spital. Din acel moment, cadrele medicale de la Spitalul C.F. Iași s-au decis să contribuie financiar pentru recuperarea asistentei.

Peste 30 de cadre medicale de la Spitalul C.F. Iași donează lunar pentru a ajuta o colegă greu încercată de viață

Într-o sâmbătă dimineață, pe 30 ianuarie 2021, în jurul orei 6:00, asistentul medical M. D. se îndrepta spre locul de muncă, dar a fost surprinsă și accidentată de un autoturism pe Drumul European 583, pe raza localității Lețcani, din județul Iași. Victima a fost preluată de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă. Se afla în comă cu multiple politraumatisme. Acesteia i s-a făcut intubația orotraheală și a fost ventilată mecanic. A ajuns în stare gravă în UPU la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar după evaluare a fost transportată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Acolo a stat în comă pentru aproximativ două săptămâni, iar pe data de 6 martie 2021 a fost externată de la unitatea medicală. Politraumatism, contuzii cerebrale multiple, hemipareză dreapta, atelectazie pulmonară stânga, sunt doar câteva dintre diagnosticele de externare ale asistentei medicale.

„Lucra la Clinica Medicală, acolo unde din aprilie 2021 sunt internați pacienți COVID-19. Am început să sunăm în acea zi după ce au trecut câteva ore și am început să ne îngrijorăm. Am aflat ce s-a întâmplat. Era în stare foarte gravă la Spitalul de Neurochirurgie, avea sondă nazo-gastrică și nu se putea mișca. Colegele sale s-au mobilizat și s-au gândit că de multe ori ești bun doar cât lucrezi, după aceea, dacă se întâmplă ceva și nu mai poți, ești uitat. A fost o persoană deosebită și de aceea a fost și așa o mobilizare din partea atâtor oameni. Ne așteptăm la o minune de la Dumnezeu, ne gândim că oricare dintre noi puteam ajunge în locul ei”, a declarat Antonela Butnaru, asistent medical la Spitalul C.F. din Iași.

Ieșeanca are nevoie de o recuperare lungă. Colegii asistentei medicale speră că o vor avea din nou printre ei

După ce a fost externată de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, M. D. și a mers la recuperare neuromotorie. Va avea nevoie de multă recuperare și de aceea va ajunge la un centru, unde va putea fi ajutată în acest sens. Colegii nici nu se gândesc să renunțe la sprijinul financiar și cred într-o minune.

„Când m-am angajat eu, în anul 1994, ea lucra deja aici. Are peste 30 de ani de carieră. Este o fire foarte calmă, foarte sufletistă, dacă aveai nevoie de ajutor, nu te refuza, era și sensibilă, altruistă. A scăpat cu viață, dar are nevoie de ajutor, are nevoie de perfuzii, de pamperși, de tratament de recuperare, care nu se va face decât în timp. Categoric noi nu știm dacă se va recupera, dar ne-am bucurat când am văzut un clip video cu ea de ziua ei, acum la începutul lunii aprilie, când a împlinit 50 de ani, iar cu un tort, colegii i-au cântat «La mulți ani», au strâns bani și au achitat costurile pentru pijamale și pampers.

La final au întrebat-o cum o cheamă, iar ea a răspuns stins «Gina», noi așa îi spunem de mulți ani. De aceea sperăm că se va recupera neuromotoriu și neurologic. Acum își mișcă brațele și picioarele, dar încă nu a făcut primii pași. Pe lângă implicarea financiară, noi ne rugăm și pentru ca ea să se recupereze și să revină din nou printre noi”, a povestit Lenuța Dediu, asistent medical la Spitalul C.F. Iași.

În ziua producerii accidentului, asistenta se grăbea să ajungă la pacienții COVID-19 pe care îi îngrijea zilnic

Asistenta este membră a Sindicatului Sanitas Iași de zeci de ani. Pe lângă sumele strânse de colectivul de la Spitalul C.F. Iași, i-au sărit în ajutor și colegii de la sindicat. Toți sunt profund afectați de cele întâmplate și, mai mult, se simt îndurerați și frustrați de faptul că nu pot face mai mult de atât.

„Din fondurile noastre, periodic oferim niște sume de bani pentru a o ajuta să primească îngrijirile necesare. Este foarte trist ceea ce s-a întâmplat. În acea zi se îndrepta către pacienții COVID-19. Ceea ce s-a întâmplat o va marca acum pe viață”, a spus Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas, Filiala Iași.

Comentarii
 • Anonimule de mai sus, asa, de dimineata, te bag in pizda ma-tii ca sa scapi de grija zilei de azi, la privat sau la stat.
  Doamnei (nu o cunosc) ii doresc insanatosire si putere de a trece peste acest chin. Soferului, idem cu anonimul de mai sus, plus pedeapsa legala.

 • Domnule Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas, Filiala Iași, de ce mintiti ca ajutati si oferiti sume de bani, nu ati facut nimic de genul asta, ca sa va puteti lauda ca o ajutati !!!
  Iar pentru doamnele Antonela Butnaru si Lenuța Dediu nu va bagati in viata pacientei cu detalii personale fara acordul familiei !

 • Scuze…nu avea ce căuta la Letcani..O tragedie …De la cine venea are conștiința oare..Păcat …acum este Tirziu… Dumnezeu sa o ajute sa se facă bine și să aibă conștiința…

 • dn Cozianu spune ca periodic aloca fonduri pentru a o ajuta…cand ati dat dvs ca si reprezentant Sanitas vreun ban pentru acest caz? de ce va faceti publicitate gratuit? Singurii bani primiti de catre familie au fost cei donati de colegele de la spital..ATAT! Mintiti cu nerusinare! Cat despre „Constiinta” nu este problema nimenui ce facea la Letcani…traim intr-o tara libera si fiecare face ce vrea si merge unde si cand vrea! Lasati frustrarile si critica tipic romaneasca..hai sa ne vedem fiecare de oala noastra cu pacate si sa nu mai privim la vecini.. sa lasam barfa si picanteriile pe alta data…
  CAT DESPRE ACEST ARTICOL, FAMILIA NU A DAT ACORDUL PENTRU PUBLICAREA POVESTII..NU A CERUT NIMENI AJUTORUL NIMANUI..NU S-A DORIT MEDIATIZARRA POVESTII CA FIIND UN CAZ SOCIAL/STRANGERE DE FONDURI!
  SINGURA MORALA A ACESTEI POVESTI:STOP ACCIDENTELOR VIATA ARE PRIORITATE! ATENTIE CUM TRECETI STRADA! asta trebuia sa fie scopul articolului daca tot a foat scris!

 • update: desi mai sus spuneam ca Sanitas nu a donat bani pt acest caz..astazi 15.04 la o zi dupa publicarea articolului, familia a primit banii de la Sindicat! Este prima initiativa de acest fel si nu periodic asa cum s-a declarat! Specific asta pentru ca familia a fost intrebata de ce solicita pomana si se sta cu mana intinsa prin presa…

Adauga un comentariu