Actualitate

Tragedie la Botoșani: Un copil de 3 ani a murit în ambulanță!

Publicat: 18 feb. 2021
Un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean
Un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean

O tragedie a avut loc la Botoșani, unde un copil în vârstă de trei ani și jumătate a murit în ambulanță. Părinții copilului susțin că prima ambulanță care a venit să îi acorde ajutor era fără medic, iar a doua ambulanță a venit după mai bine de o oră. Din păcate, copilul a murit în ambulanță în drum spre spital.

Băiatul a început să se simtă rău miercuri seara, în timp ce se afla cu bunica sa și cu un unchi, după cum spune tatăl copilului. Acesta a început să scuipe sânge, motiv pentru care rudele au sunat imediat la ambulanță.

Tragedie la Botoșani: Au așteptat peste o oră să vină o ambulanță cu medic

O ambulanța a ajuns la fața locului, dar nu avea medic. În aceste condiții, au fost nevoiți să aștepte mai bine de o oră până să vină altă ambulanță cu medic.

„A stat o salvare acolo cu el, eu nu am putut să îl iau, și a așteptat acea salvare o oră medicul principal cu o altă salvare. Și băiatul meu a murit pe drum încoace. Dacă eram eu, ajungeam de 5 ori la spital cu el. Eu am făcut 100 de km aseară, ei au făcut 30”, a spus Alexandru Mancaș, tatăl copilului.

Au chemat salvarea când a început să scuipe sânge

Tatăl copilului a adăugat că băiatul nu a avut până acum probleme de sănătate. În ultimele zile, copilul părea că esre puțin răcit.

„A început să scuipe sânge, ei s-au panicat și au sunat la salvare. L-au luat viu și a ajuns mort la spital. Pe mine mă deranjează că a stat o oră prima salvare ca să vină a doua. De ce nu au trimis medicul? Au trimis un amărât de asistent…”, a menționat tatăl copilului.

De ce nu avea prima ambulanță medic

Purtătorul de cuvânt al Servicului de Ambulanță Botoșani, Nicușor Curteanu, a declarat că părinții au transmis că băiatul avea febră și acuzase o criză comițială. În aceste condiții, s-a decis trimiterea unei ambulanțe fără medic.

„Am primit un apel la ora 23:26, din localitatea Victoria, situată la aproximativ 50 de km de stația de bază Botoșani. Motivele solicitării erau similare unei crize comițiale. Au spus că băiatul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. În prima clipă, și lucrul acesta poate fi verificat, a fost trimit un echipaj B, care a plecat în interval de maximum 3 minute. Verificat pe datele pe care le avem pe înregistrarea electronică. La 23:29. Am trimis un echipaj și analiza de a trimite un al doilea echipaj se face în funcție de parametrii vitali care sunt confirmați de către apelant“, a spus Nicușor Curteanu.

„A fost preluat fără semne vitale!“

Purtătorul de cuvânt al Servicului de Ambulanță Botoșani a susținut că s-a vorbit de mai multe ori cu familia băiatului și de-abia după ce asistentul medical a văzut că micuțul este în asistolă, adică nu are semne vitale, și s-a decis trimiterea unui echipaj cu medic.

„Au mai fost 3 asemenea convorbiri prin care dispecerul a vorbit cu familia, ei s-au oferit să iasă în întâmpinare și au plecat cu o mașină proprie, iar noi am sunat să vedem unde este punctul de întâlnire, ca să știm să nu meargă pe alt traseu și au confirmat încă de 2 ori că cel mic are puls și respiră. După douăzeci și ceva de minute, la preluarea copilului de către echipajul cu asistent medical, a fost monitorizat prompt și s-a scos un traseu electrocadiografic care arăta că băiatul este în asistolă. A fost preluat în asistolă, nu s-a întâmplat în ambulanță. Echipajul cu medic a ajuns după douăzeci și ceva de minute. S-a aplicat protocolul de resuscitare, dar copilul era deja fără semne vitale”, a mai spus Nicușor Curteanu.

Adauga un comentariu