Secretele istoriei

Tragicul destin destin al lui Leon Trotki

Publicat: 15 oct. 2013
3
Un destin care s-a derulat pe parcursul a saizeci de ani, a marcat viata a milioane rusi si a fost semnat de Leon Trotki, unul dintre artizanii Revolutiei din 1917.
S-a nascut pe 7 noiembrie 1879 in Ianovka (Ucraina de astazi), in familia unui prosper fermier evreu. Si-a facut studiile la Odessa si a prins gust de revolutie inca de pe cand era elev. A cunoscut doctrina marxista, a inceput sa frecventeze exilatii politic, fiind interesat de lecturile interzise. S-a inconjurat de revolutionari, iar in 1897 a participat la prima rebeliune, alaturi de Uniunea Muncitorilor din sudul Rusiei. Arestat un an mai tarziu, a fost deportat in  Siberia. Intr-o inchisoare de transfer, pe drumul spre taigaua rusa, a cunoscut-o pe Alexandra Lvovna, o tanara revolutionara cu care a avut doua fiice. In 1902, a fugit din detentie si si-a schimbat numele in Leon Trotki, pseudonim care i-a marcat destinul. Trotki a fost numele temnicerului-sef al inchisorii din Odessa.
A fugit la Londra, unde l-a cunoscut pe V. I. Lenin. A revenit in tara in 1905, a continuat activitatea publicistica si a incurajat protestele si revoltele care au erodat puterea Tarului Nicolae. Arestat, este trimis din nou in exil, in Siberia, de unde va reusi sa evadeze. Mai tarziu va recunoaste ca evenimentele i-au fost de folos pentru Revolutia Rusa din 1917. Timp de zece ani a trait in Europa, schimbandu-si des resedintele. Azi la Viena, maine la Zurich, poimaine la Paris, apoi la New York. Mare parte din timp si l-a petrecut la masa de scris, a editat ziare si diferite publicatii pe care le aducea in Rusia cu ajutorul contrabandistilor, potrivit clubdiverta.ro.
S-a reintors in Rusia o data cu Revolutia din 1917, al carui lider devenise. S-a alaturat in mod oficial Miscarii Bolsevice, apoi s-a aliat cu Lenin, care devenise conducatorul noului Guvern Sovietic.
Primul rol al lui Trotki in guvern a fost de comisar al poporului pentru Afaceri Externe, postura din care s-a ocupat de intocmirea unui tratat de pace care sa puna capat participarii Rusiei la Primul Razboi Mondial. Cand si-a incheiat misiunea a renuntat la aceasta functie, preluand in subordine Armata Rosie. A continuat colaborarea cu Lenin si chiar a fost vazut ca un succesor al lui, dar soarta pregatise alt plan.
La moartea lui Lenin, in 1924, puterea a fost preluata de Stalin, care a facut tot ce-a putut ca sa se descotoroseasca de Leon Trotki. In ianuarie 1928, a fost exilat la Alma-Ata (actualmente Almaty, in Kazahstan), iar un an mai tarziu a fost expulzat din tara. A luat din nou  calea pribegiei si timp sapte an si-a gasit camin in Turcia, Franta, Norvegia si Mexic, unde a cunoscut-o pe Frida Kahlo (al carei sot, celebrul pictor Diego Rivera, era comunist) cu care se spune ca a devenit mai mult decat prieten..
De fapt, America Centrala si de Sud a fost gazda pentru multi refugiati politici din Europa. Pentru Leon Trotki, refugiul a fost Ciudad de Mexico, unde a fost asasinat in 1940 de catre Ramon Mercader, un agent stalinist. Revolutionarul nu a fost niciodata reabilitat in Rusia. 
Casa lui Leon Trotki din Coyoacan este muzeu, ce poate fi vizitat de toti cei care doresc sa-i cunoasca scrierile si activitatea.
Adauga un comentariu