Actualitate

Traian Basescu ar putea deveni secretar-general NATO

Publicat: 21 apr. 2013

O informatie care circula sub forma de scenariu a fost confirmata de surse din mediul diplomatic, pentru DeCe News. In ultimele luni, in cancelariile occidentale a fost luata in discutie candidatura presedintelui Traian Basescu la functia de secretar-general NATO.

Mandatul actualului secretargeneral, Anders Fogh Rasmussen, se termina in august 2014, iar nominalizarea succesorului se anunta, de regula, cu trei-patru luni mai devreme. Din informatiile noastre, Traian Basescu se bucura atat de sustinerea SUA, cat si a unor importante capitale europene.

Alt nume care se vehiculeaza, in acest moment, este cel al presedintelui Turciei, Abdullah Gül, dar acesta este cunoscut drept un critic al Vestului si al Israelului. In ciuda pozitiei strategice a Turciei si a dimensiunii sale militaro-economice, islamismul asociat lui Gül il face pe acesta greu de acceptat de unii membri NATO. Disputa tarii sale cu Grecia este un alt handicap in competitia pentru cel mai important post din sistemul international de aparare.

In tara, pregatirea candidaturii lui Traian Basescu explica armistitiul dintre Guvern si Palatul Victoria. Presedintele nu mai are nevoie de conflicte interne si trebuie sa demonstreze ca poate coopera cu adversarii politici, ca poate obtine consens, prin mediere. Victor Ponta este obligat sa se concentreze pe problemele economice si depinde de finantarea externa. Un secretar-general NATO provenit din Romania ar fi un atu de imagine important pe plan extern, indiferent de guvernul in functie.

Profilul, similar cu cel al lui Rasmussen

Secretarul-general NATO este selectat din randul fostilor sefi de stat ori de guvern. Sediul NATO se afla in capitala Belgiei, dar contactele cu oficialitatile americane sunt extrem de stranse, la cel mai inalt nivel. Secretarul NATO are un avion personal la dispozitie, pentru deplasarile frecvente intre capitalele tarilor membre. Nivelul de securitate si protocolul sunt cele similare unui presedinte.

Anders Fogh Rasmussen, actualul secretar-general,  are o cariera similara cu a lui Traian Basescu. Din pozitia de premier a sprijinit , in 2003, razboiul din Irak, desi o parte imprtanta a electoratului danez il respingea.  A ajuns premier conducand Partidul Popular, sprijinit de o coalitie de centru-dreapta. A fost un critic acerb al statului bunastarii. In timpul guvernarii sale, in Danemarca s-a produs o reforma administrativa. Rasmussen a redus numarul ”comunelor”, pe care le-a inlocuit cu cateva ”regiuni”. Politica sa a constat din reducerea taxelor si a rolului statului. In 2007, a anuntat castigarea celui de-al doilea mandat in noaptea alegerilor. A doua zi, s-a constat ca a castigat cu voturile din Insulele Feroe si Groenlanda.

Cat priveste functia NATO,  zvonurile potrivit carora ar urma sa candideze au aparut inca din 2007, la scurt timp dupa realegere. Rasmunssen le-a negat cu putere, pana la doar doua zile de numirea oficiala. Dupa numire, a demisionat, cu doi ani inainte de incheierea mandatului.

Scenarii alternative, pentru  2014

In prezent circula trei scenarii pentru retragerea lui Traian Basescu, in 2014. Acestea ar putea fi activate, in caz ca nu se concretizeaza candidatura la sefia NATO.

1. Demisia in primavara anului 2014. Motivul demisiei ar fi noua Constitutie, mai precis Parlamentul bi-cameral si refuzul USL de a limita la 300 numarul total al parlamentarilor. Basescu ar urma sa activeze in MP, tractand lista Miscarii Populare la alegerile europarlamentare, ceea ce ar urca aceasta formatiune la nivelul popularitatii presedintelui (10-15 la suta). Suficient pentru a plasa cativa ”populari” la Bruxelles, ceea ce va propulsa partidul in cursa electorala din 2016. Scenariul a fost evocat de consilierul Lazaroiu, intr-o postare pe FB.

2. Sprijin pentru Miscarea Populara, la europarlamentare, din pozitia de presedinte. S-ar baza pe inutilitatea suspendarii, cu doar cateva luni inainte de finalul mandatului. Astfel, ar asigura contraponderea institutionala la adresa USL, dar ar face si campanie pentru vehicolul sau politic.

3. In cazul unei crize economice, complicate cu una politica, odata cu erodarea sprijinului pentru guvernul Ponta, ar urma sa intervina activ, ca in 2009.
Presedintele ar reconfigura majoritatea parlamentara in jurul unor formatiuni/grupari fidele. Astfel,  si-ar reconfirma pozitia de ”jucator” si ar putea sa tracteze vehicolul politic amintit.

Sursa: dcnews.roloading...

Comentarii
  • Presedintele Basescu merita sa devina secretar general al NATO!
    A dovedit cu varf si indesat ca este un om cu un caracter extrem de puternic pe care nu poate fi doborat de nici o furtuna politica.
    Romania ar castiga extrem de mult pe plan extern cu presedintele Basescu secretar general al NATO.

Adauga un comentariu