Actualitate

Traian Basescu arunca BOMBA: „Rezultatul alegerilor putea fi schimbat doar…”

Publicat: 18 apr. 2017
Traian Basescu a vorbit luni seara, la Romania TV, despre ce s-a intamplat acasa la Gabriel Oprea, pe atunci parlamentar independent, in noaptea in care s-au numarat voturile la alegerile prezidentiale din 2009, castigate de actualul lider al PMP in fata lui Mircea Geoana. Fostul presedinte a exclus varianta ca la intalnirea Oprea George Maior Florian Coldea Laura Codruta Kovesi sa se fi discutat despre influentarea rezultatului alegerilor.
„Despre acea intalnire eu am aflat abia in septembrie 2016. Dar eu am avut informatie cata puteam sau cata primeam. Niciodata nu am stiut ca Dragnea si Ponta jucau tenis cu Coldea si Maior de doua ori pe saptamana fie la baza lui Pescariu, fie la strandul generalilor, fie la T14. Discutand de de seara de 6-7 decembrie 2009, categoric cei trei nu aveau de ce sa fie acolo. Era o seara importanta, e adevarat ca nu era in timpul votarii, ci in timpul numaratorii si erau la un loc politicieni si conducatori ai unor institutii care aveau sarcini in monitorizarea desfasurarii procesului electoral, care nu se incheiase. Ei, in loc sa fie in birourile lor, erau adunati la un politician acasa. In mod cert nu faceau vreo analiza literara. Ei trebuiau sa fie la post, nu acolo. Erau procurorul general (Laura Codruta Kovesi, n.r.), directorul SRI (George Maior, n.r.) si prim-adjunctul SRI (Florian Coldea, nr.), Dincu, Ontanu, Gabriel Oprea. Nu aveau ce cauta acolo si pentru asta vor trebui sa raspunda„, a declarat Traian Basescu.
„Interpretarea mea e ca n-aveau niciun motiv sa fie acolo decat pentru a afla daca se putea cat mai repede rezultatul alegerilor, ca sa stie cum sa se pozitioneze. Isi tineau spatele unii la altii, pentru ca nu aveau un aranjament cu noul presedinte, daca ar fi iesit Mircea Geoana. Eu eram cei care-i numise. Daca ar fi castigat Mircea Geoana puteau sa aiba emotii. Nu aveau cum sa influenteze rezultatul alegerilor fiind acolo, parerea mea e ca au fost acolo ca sa stie cum sa se pozitioneze in functie de rezultatele alegerilor”, a subliniat fostul presedinte.
„Oamenii astia aveau doar vreo 3 ani de cand erau in functii. Inca nu ruginiseu si nu se asezaseu pe functii atat de bine ca sa manevreze ei sistemele pe care le conduceau. Nu puteau sa dea instructiuni sistemului sa faca ceva. Ce poate sa faca procurorul general la alegeri sau directorul SRI? Daca avea stiinta de vreo tentativa de fraudare a alegerilor, Kovesi era obligata sa se sesizeze imediat. Asa cum SRI, pentru ca are directie de aparare a Constitutiei, ar fi trebuit sa fie pe faza si nu la Oprea, la ziua lui Ontanu; trebuia sa fie la post, pentru ca, eentual, impreuna cu MAI, sa sesizeze incalcari ale regimului electoral dupa terminarea votului”, a punctat Basescu.
Traian Basescu a apreciat ca, in lipsa unei luari de atitudine a Parchetului General, condus de Augustin Lazar, in povestea celor petrecute acasa la Gabriel Oprea in noaptea numararii voturilor de la alegerile prezidentiale din 2009, o comisie parlamentara de ancheta este „binevenita”: „Deocamdata vad ca dl. Lazar e remorca mesajelor doamnei Kovesi si incepem usor-usor sa ne explicam ce i s-a intamplat fostului procuror general, care nu parea dispus sa execute ordinele sistemului. El era doar prieten cu Ponta, nu cu partea hard a sistemului. A trebuit sa fie debarcat pentru ca avea escorta un motociclist. Asteptam mai mult echilibru de la Lazar, avand in vedere experienta sa si aentru mine a fost o speranta ca s-a adus un procuror din provincie sa conduca, si unul cu mare experienta. Eu de la bun inceput am fost adept al unei anchete a Parchetului General. Ce cautau cei trei oameni la Oprea acasa si nu la birourile lor? Cei trei sefi de institutii ar trebui sa fie primii care sa vina la audieri si sa explice care era rostul lor acasa la Gabriel Oprea. (…) Eu am aflat de intalnirea respectiva in septembrie 2016, pina atunci Dan Andronic nu mi-a spus nimic. Dan Andronic a fost consultant la alegeri pentru Adrian Nastase, al lui Tariceanu si singurul succes a fost cand a fost consultantul meu. Eram la o discutie anul trecut,am ramas ntro relatie foarte buna Daca as fi aflat atunci, i-as fi intrebat ce ati cautat acolo. M-ar fi suparat sp aflu ca s-au strans undeva, cum m-ar fi suparat sa stiu de intalnirile la tenis cu Ponta si cu Dragnea. Pentru ca eu eram presedinte in functie”.
Traian Basescu a subliniat ca rezultatul alegerilor prezidentiale din 2014, castigate de Klaus Iohannis in detrimentul lui Victor Ponta nu putea fi influentat. „Sistemul si cand vrea, nu poate, cand e vorba de alegeri. Sau nu poate tot ce vrea. Spre exemplu, victoria lui Iohannis nu poate fi pusa in niciun caz sub semnul intrebarii. A fost o diferenta foarte mare, incat nimeni nu putea sa schimbe rezultatul. Decat daca cineva ii spunea lui Ponta ce am cerut eu: sa mareasca numarul de sectii. Asa, a produs o furie atat de mare, incat s-a schimbat rezultatul. Iohannis a avut o consultanta buna, care i-a recomandat sa vorbeasca putin in campanie si sa mearga pe greseala adversarului. Ceea ce am facut si eu cand am mers pe greseala lui Geoana de a se duce la Vintu in noaptea dinaintea confruntarii. Rezultatul alegerilor putea fi schimbat doar creand emotie”, a spus Basescu.


loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit