National

Traian Basescu, ATAC la Kovesi pe Facebook – VIDEO

Publicat: 10 mart. 2015
1

Traian Basescu a postat, marti, pe Facebook, un material video in care apare cand ii cerea, in 2009, socoteala actualei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, procuror general la acea vreme, in legatura cu Dosarele Revolutiei si Mineriadei. Fostul presedinte ii reprosa, pe un ton extrem de ridicat, lui Kovesi ca s-au inchis dosarele si nu s-a stabilit cine a tras in oameni si cine sunt vinovatii. 

Traian Basescu a postat, pe pagina sa de Facebook, un fragment dintr-un documentar, difuzat de TVR, referitor la Revolutie si mineriada.

„Despre Revolutie si mineriada. O problema inca nerezolvata”, scrie Basescu.

In prima parte a materialului video apare Ion Iliescu care, intr-un interviu, admitea ca revolutionarii „s-au impuscat intre ei”.

Urmeaza o discutie care a avut loc la Cotroceni, in septembrie 2009, cand Traian Basescu a mediat intre Asociatia 21 Decembrie 1989 si Parchetul ICCJ, condus la acea vreme de Laura Codruta Kovesi.

Atunci, fostul sef al statului a avut cateva contre cu Kovesi legate de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Dupa ce Basescu i-a cerut sa comunice daca exista o speranta ca aceste dosare vor fi duse la finalizare, procurorul general a replicat ca depinde de ceea ce intelege Traian Basescu prin speranta, dar nu poate promite o solutie.

Traian Basescu a fost iritat de raspuns si a luat foc:

„Traian Basescu: Ce se intampla cu aceste dosare care s-au predat de la dl general Voinea? (…) Dati o speranta ca se va continua ancheta si se va ajunge la un sfarsit.

Lauda Codruta Kovesi: Domnule presedinte , depinde ce intelegeti prin speranta. Deci am spus ca vom solutiona cu celeritate pentru ca 18 ani nu am avut solutie. Eu nu pot sa va promit o solutie si nu pot sa indrept ceva ce in 18 ani nu s-a solutionat.

Traian Basescu (nervos, pe un ton ridicat): Cred ca ati inteles foarte bine ce v-am spus. Nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu?

Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie 1990. Ce vreti sa mai spun? Ca va impun o solutie? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri oamenii sau au fost impuscati de cineva. Nu ma confundati cu ziaristi carora le faceti declaratii sa fiti prinsa pe telex. Ca sef de stat va spun: Au murit oameni? Da. De ce nu avem vinovati?”

Adauga un comentariu