National

Traian Basescu ii cere lui Victor Ponta sa modifice Codul Penal prin ordonanta de urgenta

Publicat: 31 ian. 2014
1
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a transmis in aceasta dimineata primului-ministru Victor Ponta o solicitare prin care ii cere sa modifice Codul de Procedura Penala in conformitate cu observatiile facute de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Departamentul National Anticoruptie. Astazi este ultima zi in care aceste modificari pot fi operate inainte de 1 februarie, data la care vor intra in vigoare Codul Penal si Codul de Procedura penala in noua forma.
„Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, ii cere prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa opereze astazi, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Laura-Codruta Kovesi”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Traian Basescu a afirmat ieri ca Victor Ponta trebuie sa modifice articolul 140 din Codul de Procedura Penala referitor la utilizarea mijloacelor de interceptare, pentru a nu lasa statul roman neputincios in fata retelelor de crima organizata si a coruptiei. In caz contrar, premierul devine „scutul oamenilor corupti si primul responsabil”.
Presedintele a declarat ca isi asuma eroarea ca nu a sesizat din 2010, odata cu promulgarea Codului de Procedura Penala, nu a sesizat faptul ca articolul 140 din Codul de Procedura Penala lasa statul incapabil sa combata eficient o serie ampla de infractiuni. Presedintele este de parere ca Guvernul poate corecta problema chiar in cursul acestei zile, inainte de intrarea in vigoare a codului pe 1 februarie. Totodata, Traian Basescu i-a reprosat faptul ca, neamendand Codul de Procedura Penala, a ignorat semnalele repetate venite din lumea justitiei, inclusiv cel de la sedinta CSM din 6 ianuarie, potrivit romaniatv.net.
Comentarii
Adauga un comentariu