National

Traian Băsescu, la un pas de a-și pierde toate drepturile de fost președinte

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Traian Băsescu la un pas de a-și pierde toate drepturile de fost președinte
Fostul președinte al României, Traian Băsescu

Traian Băsescu și-ar putea pierde toate drepturile de fost președinte, fiindcă de plenul Senatului a trecut tacit un proiect de lege care vizează această problemă.

În data de 30 octombrie 2020, plenul Senatului a adoptat tacit o propunere legislativă din partea PSD-ALDE, care are menirea de a modifica Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României, în ideea în care un fost șef de stat nu mai beneficiază de niciun drept în cazul în care „s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al Securitatii”.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de preşedinte al României ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnat definitiv, ori s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al securităţii (art. 2, lit. b, teza ultimă din OUG nr.24/2008), sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”, prevede legea adoptată tacit de Senat.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmează să decidă asupra acestei legi.

În cazul fostului președinte Traian Băsescu, CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea. Conform Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Băsescu oferea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi de facultate față de regimul comunist și semna note cu numele conspirativ ”Petrov”. În anul 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa lui Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a atacat decizia. Ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție.

Care sunt drepturile de care beneficiază foștii președinți

Foștii președinți ai României beneficiază pe durata vieţii de drepturi precum:

a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza.

Ce declara Călin Popescu Tăriceanu în urmă cu aproximativ o lună

Tăriceanu precizează motivele care l-au determinat pe fostul președinte, Traian Băsescu, să devină informator.

„Băsescu nu a devenit Petrov pentru că Securitatea l-a șantajat cu ceva sau că l-a amenințat că va păți ceva. Nu! El a devenit informator ca să poată avansa în carieră, ca să poată fi cel mai tânăr comandant de mineralier, ca să poată ajunge la Anvers ca cel mai tânăr reprezentant al Navrom etc! Și Securitatea și-a respectat cuvântul! L-a făcut ministru, apoi primar general, apoi președinte al țării de două ori și acum europarlamentar.

Avem toate dovezile că și Băsescu/Petrov și-a ținut cuvântul față de Securitate. Și-a turnat încă din studenție toți colegii care erau incomozi! Și-a încondeiat colegii de barcaz. George Pădure a scris chiar o carte despre cum l-a turnat Băsescu/Petrov!

Băsescu/Petrov a câștigat o luptă, dar nu a câștigat războiul! Roata se învârte! Și termenele la proces se apropie! Tic tac, Tic tac!”, a spus atunci Călin Popescu Tăriceanu.

Adauga un comentariu