National

Traian Basescu: Ne trebuie un guvern COMPETENT

Publicat: 08 mai 2013
1

Linistea care a parut sa domneasca in ultimele zile intre Palatul Victoria si Cotroceni este tulburata de o declaratie incendiara facuta de presedintele Traian Basescu. Iesit din Postul Pastelui, seful statului a pus tunurile pe guvernarea USL, in aceeasi zi in care PDL, de care seful statului s-a despartit ideologic, a publicat o Carte neagra a primului an cu Victor Ponta premier.

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, ca Romania are nevoie de un guvern competent, care sa genereze crestere economica durabila si locuri de munca.

Traian Basescu a vorbit in interviu despre faptul ca pentru Romania vremea masurilor de austeritate a apus si ca la momentul actual tara are nevoie de „un guvern competent”. „In cazul Romaniei, suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un guvern competent care sa genereze crestere economica durabila si locuri de munca. Banii europeni ne stau la dispozitie. Ne trebuie doar competenta si corectitudine ca sa-i utilizam”, a subliniat seful statului.

Basescu a apreciat ca pentru Romania a avut si are avantaje „foarte mari” de pe urma aderarii la Uniunea Europeana, dar ca problemele au aparut la valorificarea acestora. Printre avantaje, Traian Basescu a enumerat libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a marfurilor si serviciilor, libera circulatie a capitalurilor, investitii straine directe care au creat locuri de munca si au generat transfer de tehnologii, dreptul de a munci in alte tari ale Uniunii, fondurile nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare, „pe care, din pacate, nu i-am folosit eficient – cel putin nu pana acum”.

„Ca urmare a deciziei noastre de a fi membri ai Uniunii Europene, am fost obligati ca, in multe domenii, sa aplicam standardele acceptate de toate statele membre, ceea ce a generat procese de modernizare a institutiilor statului, inclusiv a justitiei”, a adaugat Basescu. La capitolul dezavantaje, presedintele a mentionat „cedarea partiala de suveranitate in unele domenii”.

Traian Basescu a precizat ca, desi Romania s-a angajat, prin Tratatul de Aderare la UE, sa adopte si moneda euro, momentan tara noastra nu are o economie suficient de competitiva pentru a putea face fata unei asemenea schimbari.

„Am vazut tari care au trecut la moneda unica, iar, dupa cativa ani, au intrat in criza pentru simplul motiv ca economiile lor nu erau suficient de competitive. In ceea ce ne priveste, avem un sector privat al economiei care este competitiv, ca dovada exporturile cresc continuu si, in aceeasi economie, avem un sector de stat profund necompetitiv, grav afectat de managementul politizat si de firmele protejate de oameni politici sau chiar de partide.

Aici se incadreaza si companiile feroviare si Transgaz si Romgaz, si Termoelectrica si Hidroelectrica si Oltchim, precum si multe altele sau chiar institutii de autoritate ale statului care sunt, de asemenea, profund afectate de politizare, ca de exemplu ASF, ANAF, ANRE etc. La aceste companii si institutii ale statului trebuie sa lucram noi pentru a le face competitive si credibile”, a spus Traian Basescu, apreciind ca termenul optim pentru adoptarea monedei euro „nu poate fi decat anul 2017”.

Adauga un comentariu