National

Traian Basescu, pus la zid in CSM

Publicat: 23 sept. 2014
1

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat sa ceara Inspectiei Judiciare verificarea afirmatiilor presedintelui Traian Basescu conform carora exista procurori care au actionat la comanda unui ziarist, sesizarea aflandu-se ieri pe ordinea de zi a plenului CSM.

“Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine platit”, declara acum doua saptamani presedintele Traian Basescu la B1 TV, declaratii catalogate ieri de judecatorul CSM Horatius Dumbravajalnice, incalificabile”.

Citeste si Radu Tudor: Intuiesc in ceea ce face Robert Turcescu o operatiune mizerabila, pusa la cale

Declaratia lui Basescu venea dupa mai multe dezvaluiri ale Gazetei Sporturilor si Jurnalului National despre neregulile financiare de la Gala Bute, organizata de Elena Udrea cand era ministrul al Turismului, dosarul fiind instrumentat de DNA. Din acest motiv s-a sustinut neoficial ca “ziaristul bine platit” vizat de Basescu ar fi Catalin Tolontan, redactor-sef al Gazetei Sporturilor.

Declaratia lui Basescu a fost interpretata ca o presiune atat asupra presei, cat si a procurorilor pentru a opri dezvaluirile si ancheta si de a o proteja pe Elena Udrea, ocolita de procurorii anticoruptie. La o zi dupa declaratiile lui Basescu, pe 10 septembrie, judecatorul Horatius Dumbrava a inaintat CSM o cerere de sesizare a Inspectiei Judiciare privind afirmatiile sefului statului. In sesizarea adresata de judecator se arata ca, daca declaratiile sefului statului se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea DNA sau declansarea cercetarii disciplinare fata de magistratii respectivi.

“Ori, daca nu sunt reale afirmatiile domnului presedinte, Inspectia Judiciara sa intocmeasca un raport privind aducerea atingerii independentei justitiei, a sistemului de justitie reprezentat de parchete si procurori prin Ministerul Public”, mai sustinea Dumbrava.

Mariana Alexandru, pensionata in regim de urgenta
Tot pe 10 septembrie, plenul CSM a decis eliberarea din functie a Marianei Alexandru, procuroarea care ancheta Gala Bute. Cererea de pensionare a Marianei Alexandru a fost rezolvata in regim de extrema urgenta. In 9 septembrie, Casa de pensii a sectorului 1 Bucuresti emitea decizia de pensionare; in 10 septembrie, CSM aproba lucrarea de pensionare trimisa de DNA, fara ca data de la care ar fi cerut pensionarea petenta sa existe, iar pe 15 septembrie Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a Marianei Alexandru, fost procuror-adjunct de sef sectie DNA, ca urmare a pensionarii. Astfel, dosarul “Gala Bute” a fost ingropat, iar Elena Udrea pusa la adapost.

Judecatorul Horatius Dumbrava a revenit asupra sesizarii adresate CSM, declarand ca afirmatiile lui Basescu la adresa unui procuror i se par “jalnice”. 

“Am sesizat plenul CSM sa se gandeasca asupra oportunitatii de a solicita Inspectiei Judiciare sa faca verificari privind declaratiile presedintelui Romaniei. Eu nu am indicat niciun procuror. Domnul presedinte a indicat un procuror. Oricum, mie mi se par jalnice afirmatiile la final de mandat, dar, ma rog, haideti sa vedem ce va face Inspectia Judiciara. De ce spun jalnice, pentru ca sa ameninti un procuror in direct la o televiziune mie mi se pare incalificabil, pe de o parte. Pe de alta parte, daca ar fi adevarat, era necesar sa fi anuntat DNA si nu sa fi venit la televizor sa fi spus ceea ce a spus. Haideti sa vedem ce va spune si plenul CSM”, a declarat ieri Dumbrava inainte de sedinta CSM, conform Agerpres. El a cerut Inspectiei judiciare “sa purceada de urgenta la verificarea gravelor afirmatii facute de domnul presedinte al Romaniei in data de 9 septembrie si, in functie de aceste verificari, sa intocmeasca si sa prezinte plenului CSM, cu maxima celeritate, un raport cu rezultatele acestor verificari”.

Citeste si STS, implicat in campanie. Precedentele foarte grave, neanchetate de nici o institutie

Basescu, somat sa verifice magistratii
Totodata, Dumbrava i-a cerut lui Basescu sa ii verifice toti magistratii daca sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informatii.

“Fac inca o data apel la domnia sa ca acum, in ultimele zile de mandat, sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa procedeze la verificarea tuturor declaratiilor judecatorilor si procurorilor daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii”, a spus Dumbrava. El a precizat ca verificarea magistratilor este o obligatie legala prevazuta de art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

“Astept inca acest lucru, toate declaratiile sunt astazi aici la CSM, nu are decat sa le solicite si sa porneasca la verificarea fiecarei declaratii in parte si sa trimita inapoi la CSM pentru fiecare judecator si procuror daca este sau nu colaborator (…). Trebuia sa se intample de sase ani”, a mai spus judecatorul.

Cat priveste neefectuarea acestor verificari, Dumbrava a replicat: “Intrebati pe presedinte si Consiliul Suprem de Aparare a tarii”. Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicata, prevede la art. 7 ca “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”.

Incalcarea acestor dispozitii conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror. Acelasi articol arata ca magistratii sunt obligati sa completeze, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.  Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justitiei, respectivele declaratii, se mai arata in lege.

Nitu: Fiecare magistrat isi asuma ce declara
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat ieri ca fiecare magistrat isi asuma declaratiile notariale date conform legii din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

“A fost astazi pe ordinea de zi o sesizare formulata de un coleg judecator. Urmeaza sa-si aiba cursul ei si vom vedea. (…) Nu m-as pronunta eu daca e fireasca sau nu-i fireasca. Noi avem obligatia, potrivit legii, sa declaram daca am fost sau nu ofiteri de securitate s.a.m.d. Fiecare magistrat da aceasta declaratie, isi asuma declaratia pe care o face”, a afirmat Nitu, la plecarea de la CSM.

Citeste si Victor Ponta, atac dur la Traian Basescu: A fost ofiter al Securitatii

Intrebat daca aceste verificari trebuiau facute in urma cu sase ani, asa cum a sustinut  Horatius Dumbrava, seful Ministerului Public a raspuns ca “nu se practica sau nu s-a practicat”. “Nu vad de ce s-ar face astfel de verificari. Exista obligatia legala a unei declaratii notariale, sub sanctiunea falsului in declaratii, fiecare isi asuma. (…) Intotdeauna plecam de la prezumtia de buna credinta si de la prezumtia de seriozitate, de responsabilitate, de maturitate, pentru ca vorbim de un corp al magistratilor, adica oameni de la care, dincolo de astfel de declaratii, asteptam cu totii, in general, intelepciune, stiinta de carte, maturitate”, a precizat Tiberiu Nitu.

Despre oportunitatea unor astfel de verificari in prezent, Nitu a subliniat ca nu e important ce i s-ar putea parea normal sau nu in calitatea lui de persoana fizica. “Ca Procuror General nu fac astfel de evaluari, cu atat mai putin la televizor”, a mai adaugat Nitu, care a subliniat ca si-a exprimat votul in CSM.

Sursa: jurnalul.ro

Comentarii
  • SUNT DE PARERE CA A VENIT TIMPUL IN CARE SCURSURILE DIN JUSTITIE, SA FIE PENSIONATE „IERI”…. !!! AM AJUNS DE RASUL EUROPEI(SHI NU NUMAI) CU HALUL DE JUSTITIE CE SE PRACTICA LA NOI. SI MAI AM CEVA DE ZIS, PREA MULTE FEMEI IN JUSTITIE, PROCENTUL DE MAGISTRATE CORUPTE DEPASESTE NET PE CEL AL BARBATILOR.

Adauga un comentariu