National

Traian Basescu, singura solutie pentru oprirea migrantilor: Utilizarea flotelor militare dislocate in Marea Mediterana

Publicat: 18 iun. 2019
1

Fostul presedinte Traian Basescu, sustine ca, criza din 2015 inca este in plina desfasurare. Liderul PMP aduce in vedere problema migrantilor, si singura solutie posibila pentru a-i pune in legalitate, pentru ca ei intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
La noi au intrat migrantii – si intra si acum, dar cu mult mai putin zgomot, sa nu credeti ca s-a terminat criza din 2015, ea este in plina desfasurare si acum”, avertizeaza fostul presedinte. El spune ca nu se mai vorbeste despre aceasta criza, pentru ca aproape a ajuns „un dat”.

Traian Basescu, solutie pentru ca Republica Moldova sa iasa din criza

Utilizarea flotelelor militare dislocate in Marea Mediterana – flota italiana, franceza, greaca – pentru a-i opri pe imigranti in apele teritoriale ale tarilor de unde provin.

Uniunea Europeana, prin inactivitate, din acest punct de vedere parca ne spune ca trebuie sa traim si cu invazia musulmana”, a afirmat Traian Basescu. El a explicat ca este un puternic sustinator al crearii unei structuri foarte puternice, la nivelul Uniunii Europene, care sa fie dotata cu oameni – politisti de frontiera, dar si cu mijloace navale si terestre si mai ales care sa utilizeze flotele militare dislocate in Marea Mediterana – flota italiana, franceza, greaca – pentru a-i opri pe imigranti in apele teritoriale ale tarilor de unde provin, inainte de a iesi in apele internationale, pentru ca „dificultatea apare cand au scapat pe marea libera. Este singura solutie posibila. Nu sa-i opreasca, sa-i puna in legalitate, pentru ca ei intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene. Orice stat isi apara frontiera”, a raspuns Traian Basescu. „Ce ti-e sa disloci cateva nave militare, la limita apelor teritoriale libiene, unde mafiotii organizeaza aceste deplasari de oameni? Si acest lucru este cunoscut de Uniunea Europeana inca inainte de 2014Stati, ca nu spune nimeni sa traga, ci sa-i intoarca, sa-i someze si sa-i intoarca, sa-i ia la bord si sa-i puna inapoi in porturile din care au plecat si-i foarte bine asta, iar ajutorul pe care li-l dau europenii aici, cum e Germania, Franta, Italia – le dau ajutoare extrem de consistente -, sa le dea in tara lor!”, a replicat Traian Basescu.

De asemenea, Traian Basescu precizeaza ca ceva este in neregula ca UE nu incearca sa stopeze acest proces
Avem obligatia s-o facem, pentru ca Uniunea Europeana nu are de luptat cu amaratii de migranti, ci are de luptat cu mafiile care le iau 5.000 – 10.000 de euro ca sa-i treaca in Marea Mediterana, sa-i plaseze in Italia, dincolo, pe filiera marocana, sa-i plaseze in Spania sau pe filiera turca sa-i plaseze in Grecia”, a aratat fostul presedinte. „Lucrurile sunt atat de bine cunoscute, incat mi se pare ceva foarte in neregula ca Uniunea Europeana nu-si pune resursele cap la cap si sa stopeze acest proces”, a adaugat Traian Basescu.

„E un element de batalie, dar mai am cateva”, a mentionat liderul PMP.

Liderul PMP, nemultumit de capacitatea UE de a face politica globala.

Sunt extrem de nemultumit de pierderea capacitatii UE de a face politica globala. In ultimii 4-5 ani, Uniunea Europeana a devenit tot mai putin relevanta in politica globala si totul deja se focuseaza pe cei trei poli de putere: Statele Unite, China, Federatia Rusa, superputeri militare si superputeri economice, cu exceptia Rusiei, care e o superputere energetica doar, dar e suficient ca sa intre in tripleta care dirijeaza procesul de globalizare. Uniunea Europeana este tot mai evitata”, a declarat Traian Basescu. De ce se intampla aceasta stare de fapt? „Pentru ca fiecare stat membru al Uniunii Europene face propria lui politica externa, desi Tratatul de la Lisabona ne obliga sa avem o voce unica. Nu reusim!”, spune Traian Basescu.

Traian Basescu: Tarile mari fac politici individuale. Asta trebuie corectat

Fostul presedinte a oferit un exemplu concret: „Uitati-va la relatia cu Rusia, Germania are propriul ei business, uitati-va la relatia cu China. Toti am tipat: atentie la practicile incorecte ale Chinei si constatam ca Republica Chineza a facut nu mai putin de 140 de miliarde investitii in Uniunea Europeana din 2010 in 2017 si unde credeti ca le-a facut? Nu le-a facut in Romania, nu le-a facut in Polonia, nu le-a facut in Ungaria. Le-a facut in Marea Britanie, in Germania, in Franta. Si au dat o compensare acum doua luni si Italiei cu un contract de infrastructura de 36 de miliarde de euro, infrastructura care ar viza viitorul Drum al Matasii”.
Deci, lucrurile se joaca necinstit din punctul acesta de vedere, a punctat Traian Basescu. „Tipam la cei mici, atentie, nu mai anuntati ca va mutati Ambasada, ca noi avem o politica unitara – Ambasada de la Tel Aviv, nu-i apar, e o mare prostie diplomatica, s-a vazut la ONU – dar tarile mari fac politici individuale. Or, asta trebuie corectata
”, a aratat fostul presedinte.

El a mentionat ca mai are de sustinut si un proiect pe Dunare, ca europarlamentar, pentru ca transportul pe ape interioare ar fi de zece ori mai ieftin decat transportul auto si de sapte ori mai ieftin decat cel feroviar, insa UE nu reuseste sa unifice regulile Dunarii cu cele ale Rinului si acesta este „un subiect pentru care merita sa te bati”.

Traian Basescu: Suntem intr-o categorie de tari care nu stiu ce vor

Intrebat de unde a venit discursul antieuropean al PSD-ALDE, Traian Basescu spune ca „asta a fost gandirea Liderului Maxim, care a fost Dragnea”.
Consecinta este ca „ne-a bagat intr-o categorie de tari care nu stiu ce vor: sunt in UE, dar am discurs antieuropean, sunt in UE, dar nu intra in Euro, sunt in UE, dar nu respecta regulile de consolidare fiscala a tarii”. Este o categorie de tari cu care partenerii prefera, la o adica, sa nu vorbeasca, spune Traian Basescu, in opinia caruia din aceasta situatie se poate iesi doar daca „dai dovada de seriozitate si revii la bunele practici pe care candva le-am avut”, sustine fostul presedinte.

La sfarsitul lui 2014, cu o exceptie, Romania indeplinea toate criteriile care-i permiteau sa intre in procesul pentru Zona Euro, acum „scheunam” ca tarile din Zona Euro au stabilit saptamana trecuta ca au bugete separate si iata Europa cu doua categorii de tari”, a aratat fostul sef al statului. „Nu ne-a oprit nimeni sa intram in Zona Euro, am avut conditii, le-am distrus, acum va dura ani sa refacem stabilitatea macroeconomica ce era si la sfarsitul lui 2014, si la sfarsitul lui 2015”, a conchis Traian Basescu.

Adauga un comentariu