National

Traian Basescu, solutie pentru ca Republica Moldova sa iasa din criza

Publicat: 12 iun. 2019
1

Statele democratice trebuie sa recunoasca guvernul Maia Sandu, asta e singura solutie, si sa ceara guvernului Pavel Filip sa plece in opozitie, a declarat miercuri, la San Sebastian, Traian Basescu pentru AGERPRES, dupa adoptarea de catre grupul Partidului Popular European din Parlamentul European a unei declaratii privind situatia din Republica Moldova. Eurodeputatul roman a subliniat ca este esential ca luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ministrul de externe roman, Teodor Melescanu, sa fie foarte clar in a le cere omologilor sai din UE recunoasterea guvernului Maia Sandu.
Traian Basescu a declarat, pe marginea reuniunii PPE de la San Sebastian (Tara Bascilor, comunitate autonoma din Spania – n.r.), ca subiectul Republica Moldova, care nu se afla initial pe agenda, a fost introdus ca tema de discutie datorita deschiderii comisarului pentru extindere Johannes Hahn si cu sprijinul liderului grupului PPE din PE, Manfred Weber.

Traian Basescu, despre campania de presa generata de decizia CNSAS: ''Exprim convingerea ca ma voi bucura de un verdict favorabil''

In aceasta dimineata, Traian Basescu a sustinut un discurs in care a prezentat situatia din Republica Moldova, in contextul in care, afirma el, "despre R. Moldova statele membre ale UE stiu foarte putin".

"Primul lucru pe care l-am facut in interventia mea este sa descriu statul capturat de oligarhul (Vladimir) Plahotniuc, care controleaza Curtea Constitutionala, presa, politie, judecatori si procurori, samd. Al doilea element al interventiei mele a fost demonstratia ca in Republica Moldova s-a ajuns la situatia in care alegerile nu sunt bune daca nu castiga oamenii lui Plahotniuc si le-am amintit situatia de la Chisinau, alegerile de anul trecut, cand a castigat Andrei Nastase dar, prin instante, Plahotniuc a reusit sa anuleze alegerile pentru simplul fapt ca nu le-a castigat el. Acum suntem intr-o situatie similara. S-a facut o coalitie care duce partidul lui Plahotniuc in opozitie si atunci el a declansat furtuna Curtii Constitutionale care a dat intr-o zi vreo sase decizii, fara ca macar sa fie sesizata", a adaugat eurodeputatul PMP din grupul PPE.
Traian Basescu a pledat in fata colegilor sai de grup ca "este inutila orice discutie despre un nou rand de alegeri, pentru ca nu vor fi bune daca nu castiga oamenii lui Plahotniuc". "Si atunci am sustinut ideea ca trebuie sa recunoastem cu toata forta guvernul Maia Sandu si sa cerem tuturor statelor membre ale UE sa recunoastem guvernul Maia Sandu, obligand guvernul Filip sa treaca la transferul puterii catre noul guvern", a mai spus Basescu.

Fostul presedinte al Romaniei spune ca a facut o pledoarie pentru o declaratie "tare" a PPE, care sa contina "o invitatie catre guvernele statelor democratice sa recunoasca guvernul Maia Sandu".
Totusi, acest apel lipseste din declaratia finala a PPE, iar Traian Basescu, intrebat despre acest lucru, a spus: "Nu obtii intotdeauna tot. Pana la urma este foarte important ca se recunoaste guvernul Maia Sandu in mod explicit si nu mai e formula 'partidele sa gaseasca o solutie democratica', iar nominalizarea guvernului Maia Sandu ca guvern partener al PPE este extrem de importanta".

Pana la urma, eurodeputatul crede ca declaratia grupului PPE de miercuri "a mers destul de departe fata de ce au dat guvernele, inclusiv guvernul Romaniei".
Nu in ultimul rand, Basescu le-a vorbit eurodeputatilor din grupul PPE despre anuntul de marti al guvernului Filip privind decizia de a muta ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim si de alocare a unui teren pentru ambasada SUA la Chisinau. "Asta seamana a tentativa ordinara de cumparare a bunavointei SUA. Este exact stilul lui Plahotniuc, care cumpara tot ce are nevoie, inclusiv influenta politica. Sunt convins ca SUA vor avea o reactie pe masura mojiciei acestui gest", a comentat Traian Basescu.

El afirma ca, in cele din urma, exista o solutie pentru deblocarea situatiei din Republica Moldova, iar aceasta are legatura cu atitudinea statelor membre ale UE.
"In primul rand nu trebuie cedat la ideea de alegeri in septembrie. Daca nu vor fi bune, Plahotniuc, cu Curtea Constitutionala, le va nega si pe astea. Deci nu trebuie cedat, iar statele democratice trebuie sa recunoasca guvernul Maia Sandu, asta e singura solutie, si sa ceara guvernului Filip sa plece in opozitie, asta e viata in democratie", a pledat el.
De asemenea, a subliniat Basescu, Romania, in calitate de stat care detine presedintia Consiliului UE, trebuie sa dea tonul pentru o astfel de pozitie. "Este un lucru esential, luni, cand este intalnirea ministrilor de externe, dl Melescanu sa fie foarte clar in a cere omologilor sai din UE recunoasterea guvernului Maia Sandu. Este cruciala pozitia dlui ministru Melescanu", a insistat Basescu.

Comentarii
  • este adevarat, asta gaseste solutii la toate, a gasit el solutia sa fenteze atitia ani ca nu ar fi fost agent de Securitate si va iesi basma curate si dupa ce sau gasit inscrisuri olografe, e in stare sa spuna ca era beat si cu siguranta va fi si scuti de pedeapsa , ca na asa se lucreaza subteran

Adauga un comentariu