National

Traian Basescu: Vad ca intram intr-o zona de derapaj de la democratie si eu nu le voi accepta

Publicat: 13 iun. 2012
1

Cele mai importante afirmatii ale presedintelui Traian Basescu de la conferinta de presa sustinuta miercuri seara.

Nu mi-e frica de suspendare (…) Nu ma poate forta nimeni sa abdic (…) Va asigur de un singur lucru: pe 28 iunie, nu ma voi pune intr-o situatie ridicola (…) Daca, la revizuirea Constitutiei, se scurteaza mandatul presedintelui la 4 si se pune in aplicare referendumul, DEMISIONEZ cu o luna inainte de alegerile legislative din noiembrie.

Exista o singura persoana care reprezinta statul si acela e presedintele. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman. La art 16 se spune ca Parlamentul European exercita impreuna cu consiliul functiile legislativa si bugetara. Consiliul European nu exercita functie legislativa, fiind o institutie care se manifesta doar prin impulsuri. E compus din sefii de stat sau de guvern ai statelor membre. Pentru informarea dvs, presedintele comisiei nu are drept de vot.

Tot fara drept de vot din C.E. face parte si inaltul reprezentant al uniunii. Trebuie sa intelegem de ce consiliul nu are putere legislativa. Consiliul European nu are putere legislativa pentru ca are rolul de a da impulsuri de dezvoltare sau de iesirea din criza. Nu stabileste el ce sume se aloca statelor. Asta o face consiliul, nu Consiliul European.
   
E o tema arida, dar viata noastra e puternic legata de acest tratat.

Venim la consiliu si repet definitia: consiliul exercita impreuna cu parlamentul european functii de definire a politicilor si de coordonare in conformitate cu conditiile din tratate. E compus dintr-un reprezentant din fiecare stat membru.

Aici voi face o remarca, fara a incerca sa fiu agresiv. Ii voi da o replica domnului prim-ministru doctor Victor Ponta care a spus „E foarte clar ca, incepand cu 7 mai, nu se mai poate ca presedintele Romaniei sa indeplineasca si functiile Guvernului si ale Parlamentului si revenim fiecare la atributii”. Sigur, nu imi place sa folosesc cuvinte ca minciuna, dezinformare publica, dar pot sa va spun ca de la instalarea guv. Ponta am avut exact aceleasi comportament pe care l-am avut si in timpul celorlalte guverne.

Nu este in regula sa dezinformezi public. (…) Nu-mi place sa folosesc cuvinte de genul „minciuna„. Pot sa va spun ca, de la instalarea Guvernului Ponta, am avut exact acelasi comportament pe care l-am avut si in timpul celorlalte Guverne.

VRETI SCANDAL sau informatii despre U.E.? (…) De ce scrie aici, in aceste Tratate, depinde bunastare noastra.  (…) Ma tem ca sindicatele de la noi sunt mai implicate decat Parlamentul;
  
Traim intr-o lume in care, daca nu suntem atenti, riscam sa fim striviti de necunoasterea noastra;

Nu sunt un om care sa abdice de la atributiunile constitutionale; daca Parlamentul gaseste o forma legala sa mute atributiunile presedintelui la premier, n-o voi respinge. Nu tin sa merg la Bruxelles, nu mai e o curiozitate pentru mine;
   
Va asigur de un singur lucru: pe 28 iunie, nu ma voi pune intr-o situatie ridicola (…) Am avut azi o discutie la telefon cu premierul, maine ne vom intalni, nu vreau sa anticipez rezultatul;

Adauga un comentariu