National

Traian Băsescu vrea gratuitatea testelor PCR și antigen: Aici apare adevărata discriminare

Publicat: 07 mai 2021
Traian Băsescu arată cu degetul
Traian Băsescu, fostul președinte al României vrea gratuitatea testelor PCR și antigen

Fostul președinte al României a vorbit, într-o intervenţie TV despre posibilitatea de a oferi gratuit testări PCR sau antigen. În viziunea lui, faptul că o familie poate plăti o sumă consistentă pentru testarea PCR poate duce la apariţia unor discriminări între persoanele vaccinate şi cele care nu s-au vaccinat.

Acesta spune că a avut o intervenţie în Parlamentul European legată de introducerea testării gratuite a persoanelor care doresc să plece în vacanță.

Traian Băsescu despre testarea PCR gratuită

Fostul președinte al României a vorbit despre posibilitatea unor testări gratuite ale populaţiei atunci când aceştia vor să plece în vacantă. Acesta a vorbit şi despre posibilitatea apariţiei unei discriminări între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate din motivul că persoana vaccinată nu este condiţionată să poată vizita orice țară, să se cazeze în orice hotel din Europa, în timp ce persoana nevaccinată are obligaţia de a suporta financiar efectuarea unui test PCR:

Există o totuşi o discriminare şi eu am avut, în acest sens, o poziţie în parlamentul european. Am cerut, am făcut următoarea comparaţie. Un om care a optat să se vaccineze poate să plece cu certificatul de vaccinare oriunde, se urcă în orice linie aeriană, merge în orice hotel din Europa, din străinătate. Un om care nu s-a vaccinat nu poate să se urce în orice avion, să meargă în orice hotel decât dacă are un test PCR. Unde e problema? Luăm o familie cu patru persoane, doi copii şi doi soţi, un test PCR costă în Europa în jur de 120-130 de euro.

Deci, această familie, ca să plece în vacanță, ar trebui să plătească un 400-500 de euro, testul PCR pentru toţi cei 4 membri din familie. Păi este mai mult decât preţul avionului la o companie low-cost ca să ajungi în vacantă. Aici ar trebui să intervină statele Uniunii Europene şi să spună că măcar pentru vacantă, costul pentru testul PCR, pentru că noi statele îl cerem, trebuie să fie suportat din bugetul de stat, sau din fonduri ale Uniunii Europene.

Eu cred că va veni UE cu ceva legat de acest lucru. Oricum, ca să nu îl discrimineti, nu are cum să îl coste vacanţa cu 500 de euro mai mult doar pentru că nu s-a vaccinat. A fost dreptul lui să nu se vaccineze. Atunci, dacă eu stat îţi cer să ştiu, să am certitudinea că nu eşti infectat cu COVID-19, te oblig să faci un test PCR pe care eu ţi-l plătesc. a oonchis europarlamentarul Traian Băsescu.

Ioana Mihăilă a vorbit despre testarea în farmacii

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a vorbit despre faptul că se va opta pentru introducerea procedurii de testare împotriva COVID-19 în farmaciile din România. Aceasta a spus că testele vor fi date gratis de către stat și că fiecare farmacie va putea să-și stabilească preţul.

”Ordinul va veni să clarifice nevoia de circuite din farmacii, iar farmaciile care vor testa vor fi acelea care vor putea asigura un spaţiu corespunzător testării, aşa încât să fie redus la minim riscul de transmitere a infecţiei. Testele sunt puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică”, a declarat ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, la Timişoara.

Noi nu putem să stabilim un preț. Dar farmaciile pot oferi testare gratuit sau pot oferi contra unei sume, o suma rezonabilă,  pe care oricine să și-o poate permite, asta fost discuția.” a precizat ministrul Sănătății.

Adauga un comentariu