Secretele istoriei

Traian Borcescu in arhivele CNSAS

Publicat: 10 feb. 2015

Traian Borcescu (n. 22 noiembrie 1899 – d. 199?). De asemenea, in arhiva SRR exista un interviu acordat de Traian Borcescu, datand din iulie 1999.) a fost un ofiter in cadrul Serviciului Special de Informatii(SSI), seful Sectiei a II-a Contrainformatii, avand gradul de locotenent-colonel.(aprilie 1941 – 23 august 1944)

Arhivele CNSAS contin numeroase documente privind activitatea lt.-col. Traian Borcescu in cadrul Serviciului Special de Informatii. O nota datand din 27 septembrie 1944, adresata Ministerului de Razboi, solicita oprirea campaniei de presa contra serviciului, care condusese la arestarea unor agenti si sefi de departamente. Campania incepuse in data de 19 septembrie 1944, atunci cand Gen. Aurel Aldea, noul ministru de interne, ceruse arestarea tuturor ofiterilor si agentilor SSI, care, in totalitatea lor, ar fi colaborat foarte strins cu Gestapoul german. Traian Borcescu precizeaza clar atributiile SSI, ca si ale functionarilor acestui serviciu:

Vezi si Teoria conspiratiei cu privire la moartea lui Eugen Cristescu

„In legatura cu arestarea lui Eugen Cristescu, s-au strecurat in ziare o serie de informatiuni false, cu privire la caracterul si misiunile ce le-a avut Serviciul Special de Informatii. […] . Serviciul Special de Informatii n-a fost, propriu-zis, niciodata o sucursala a Gestapo-ului si nu a lucrat sub ordinele sau inspiratiile Gestapo-ului. 2. Serviciul Special de Informatii a fost un serviciu de informatii al Statului Roman, care n-a avut o aparatura de instrumentare pe teren si a carei activitate s-a limitat la procurarea de informatiuni militare si civile, potrivit ordinelor si instructiunilor ce le primea de la Conducatorul Statului, numai Seful Serviciului. 3. Una din misiunile principale ale Serviciului Special de Informatii a fost de a supraveghea activitatea legionarilor, precum si actiunea dusa pe toate caile de catre fortele oculte germane de la noi din tara. […].

Vezi si Implicarea lui Gheorghe Balotescu in Pogromul de la Iasi

Serviciul Special de Informatii nu a participat sub nici o forma la atrocitatile, crimele de razboi sau crimele politice, la masuri de constrangere etc., ci, din contra, a denuntat conducerii Statului fapte, ori de cate ori a avut posibilitatea sa o faca.[…] Ofiterii de legatura ai Serviciului au fost: – Lt. Colonel Ionescu Micandru, cu Abwerstelle; – Lt. Colonel Proca Alexandru, cu Legatia Germana. […]

Aceasta fiind situatia reala, am onoare a va ruga sa binevoiti a aprecia daca nu este cazul sa fie adusa si la cunostinta Domnului Ministru de Razboi, pentru a se interveni prin Cenzura Militara spre a se interzice in campania de presa pornita acele pasagii care lovesc in prestigiul Serviciului Special de Informatii si care, totodata, sunt de domeniul fanteziei.”loading...

Adauga un comentariu