Secretele istoriei

Traian, stramosul uitat

Publicat: 21 nov. 2013
3
Astazi, imparatul Traian si romanii sai au devenit in peisajul mediatic romanesc si in cel pseudo-istoric un fel de ceilalti stramosi, cu mult mai putin importanti decat geto-dacii. Chiar daca istoricii incearca sa arate ca aceasta atitudine este gresita si ca istoria, cultura si patrimoniul mostenite de la Imperiul Roman ar avea nevoie de mai multa promovare si respect, exista voci care ii privesc pe romani ca pe niste dusmani tolerati, a caror contributie la sinteza romaneasca nu poate fi negata, dar ar putea fi diminuata. Pentru acestia, romanii sunt acel „rau necesar”. Cultura romana, desi apreciata si valorificata oriunde in Europa, nu doar in ziua de azi, ci de multe secole, este aproape uitata la noi, iar vocile de care aminteam mai sus incearca, in mod constant, subminarea realizarilor si meritelor Imperiului Roman, chiar cu riscul penibilului scrie voceabasarabiei.net.
Noi am ales sa nu ne blocam in discutii sterile, multe dintre ele alimentate inca din vremea propagandei si a Securitatii national-comuniste; discutii despre cat de mare a fost contributia dacilor la cultura mondiala antica si cat de multe le datoreaza romanii acestora. Acceptand faptele asa cum au fost, am incercat sa-l redescoperim pe imparatul Traian si, prin el, sa redescoperim imperiul aflat la apogeul extinderii sale teritoriale. Columna, Forul, dar si alte monumente romane antice ridicate in perioada lui Traian au servit drept model pentru zeci, chiar sute de generatii de artisti. 
Din operele acestora istoriografia romaneasca a selectat doar fragmente convenabile discursurilor perioadei; restul a a fost trecut sub tacere si uitare. Si nu din rea vointa, ci pentru ca, pur si simplu, nu reprezentau un potential aport la identificarea si contructia ideologica a epocii/epocilor.
Invatati sa privim doar la noi, la patratica noastra, uitam ca facem parte si azi, asa cum se intampla si in urma cu aproape 2.000 de ani, dintr-o civilizatie mai mare, cea europeana. Iar in anumite momente din istorie, deschiderea, relationarea au fost extrem de puternice – un astfel de moment l-a constituit perioada imparatului Traian. Razboaiele sale cu dacii si urmele adanci pastrate chiar in inima Romei ne fac partasi la aceasta istorie si civilizatie, de care suntem rareori constienti. Statuile dacilor din Forul lui Traian, Columna, podul de la Drobeta, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, monumentul de la Adamclisi, zecile de castre si constructii insirate pe intreg cuprinsul Romaniei au in ele parti din istoria Imperiului, bucati care ar putea fi interesante din perspectiva studierii trecutului locurilor pe care traim. De cealalta parte, legaturile directe, chiar de sange, pe care le-am putea avea cu dacii sau romanii tin mai mult de domeniul ideologiei si al propagandei nationaliste din secolul al XIX-lea. Intre Traian, Decebal si poporul roman de azi se interpun cateva valuri de migratori (slavi, pecenegi, cumani, unguri etc.), atacurile Hoardei de Aur, afluxul de greci fanarioti, bulgari, rusi, austrieci si nemti.
Dupa ce, ani de zile, in timpul formarii Romanei moderne, Traian a fost simbolul unui trecut care ne unea cu lumea occidentala si ne revendica un rol important in Europa, venirea comunistilor a asezat Occidentul in tabara raului care i-a infrant pe daci. Imperiul Roman a fost vazut ca un dusman, dar unul care trebuia acceptat, unul mai bun decat altii, un tovaras de drum. In fond, oricat si-ar fi dorit Ceausescu, rezultatul luptelor din 101-102, respectiv 105-106, fusese deja consemnat, iar o intoarcere a sa nu era cu putinta. Ocolit de cinematografie – si nu doar de cea autohtona – Traian este azi un personaj cvasi-necunoscut pentru publicul larg, un imparat care, tinand cont doar de filme, a domnit linistit intre 98-117.Adauga un comentariu