Magazin

Trambulină copii ar putea fi periculoasă?

Publicat: 28 mai 2020

Întrebarea este justificată deoarece destinatarii acestui spațiu pentru joacă sunt copiii. Spațiul efectiv de joacă pe trambuline copii, în comparație cu alte instalații pe care copiii le utilizează când ies în parc, este delimitat cu o plasa de protecție care îngrădește și blochează suficient de sigur părăsirea acestei zone.

Problema care se pune în legătură cu aceste instalații este cum sunt ele utilizate de către copii și mai ales de câți copii sunt folosite într-un anumit moment. Pentru a înțelege despre ce este vorba aducem în atenție o comparație simplă, însă edificatoare.

Imaginați-va clasicul balon colorat pe care copiii îl adoră. Umplerea lui cu aer se face manual sau mecanizat, însă capacitatea maximă de întindere a plasticului este limitată. 

Când această capacitate este depășită, plasticul va ceda și natural balonul se va sparge. Neplăcut și aproape „tragic” pentru orice copil, însă edificator pentru noi adulții.

Prin similaritate plasa elastică montată pe o trambulina are o anumită capacitate de întindere până la care este sigură pentru a fi utilizată. Cu cât presiunea pe această suprafață este mai mare cu atât întinderea și revenirea se fac mai dificil. Dacă presiunea depășește constant limita maximă vor apărea fisuri și ulterior ruperea materialului.

Cum nimeni nu își dorește așa ceva, chiar dacă distanță până la sol este mică, trebuie să acordați atenție în acest sens. Acesta este primul aspect, cel mai important dealtfel, când vine vorba despre siguranță trambulinelor de grădina pentru copii.

Al doilea aspect este legat de plasa de protecție. Și această plasa are limintele ei fizice, însă producătorii asigura că este suficient de solidă încât să nu poată fi ruptă prin presare atunci când copilul ajunge să între în contact cu ea. Cu toate acestea regulă valabilă pentru oricare trambuline folosiți este să nu se pătrundă în incinta acestora cu încălțăminte sau cu orice obiect (jucărie, creion, rucsac, haine cu catarame metalice, cleme de par, etc.) care ar putea secționa plasa de protecție sau suprafață elastică.

Atâta vreme cât materialele din care sunt produse trambulinele pentru copii sunt păstrate corespunzător, nu se pune problema că joacă pe trambulină să fie periculoasă.

Dacă acest aspect a fost dezbătut, rămâne încă o precizare importantă de făcut. Cum putem ști câți copii pot să între în spațiul destinat sariturilor pe trambulină. Ați putea spune că dacă sunt micuți, atâția cât încap. Ideea poate fi corectă având în vedere că greutatea unor copii de până la 8 ani este mică.

Totuși, nu va bazați nici pe această evaluare! O limita trebuie să existe, oricât de solidă și testată la uzură a fost plasa elastică și arcurile care o mențîn întinsă pe ramă trambulinei. Pentru a nu există vreun dubiu, fabricantul arată clar în fișa fiecărui produs care este această limita. Valorile sunt exprimate în numărul total de kilograme și în greutatea maximă a fiecărui copil. Veți reține că aceste valori sunt cele testate de producător în condițîi de utilizare și instalare corespunzătoare a trambulinei.

Pentru a va asigura liniște în această direcție este ideal să rămâneți sub limita valorilor pe care le regășiți în fișa de produs. O marja în minus este mai curând confortabilă, decât să există vreun moment în care să aveți vreo grijă. Până la urmă scopul acestor trambuline copii este să le ofere momente de mare bucurie, multă mișcare, iar pentru dumneavoastră relaxare privindu-i cum se amuză.

O zi petrecută pe trambulină copii aduce un plus important pentru sănătatea copilului și în special pentru dexteritatea cu care își va coordona mișcările. Complementar copiii care se joacă pe trambulină devin mai curajoși, mai încrezători că pot realiza lucruri pe care altfel le considerăm dificile sau de neatis. Impactul emoțional este net favorabil, lucru care îi va ajută considerabil în relațiile personale cu alți copii și ulterior în viață.

Prin urmare este nepotrivit să credeți că o trambulină copii ar putea să fie periculoasă pentru joacă, însă trebuie să urmăriți că regulile să fie respectate într-totul.

 

Adauga un comentariu