Magazin

Trambulina, este un spațiu asigurat pentru joacă copiilor? 

Publicat: 13 mai 2020

Întotdeauna părinții responsabili și-au pus problema în legătură cu siguranța spațiilor de joacă pe care copiii le preferă. Leagăne, tobogane, spaliere pentru cățărat și câte altele. Mai mult sau mai puțîn întreținute și verificate periodic aceste sisteme care pun în mișcare copiii sunt disponibile în parcurile publice și uneori chiar în propriile curți rezidențiale.

Ultima apariție în acest domeniu este trambulina, care atrage că un maganet copiii dornici să facă sărituri, să se dea peste cap și să se amuze continuu grație senzației de desprindere de pe plasa elastică pentru câteva clipe. Inrebarea pe care și-o pun toți părinții este dacă această trambulină copii este un spațiu de joacă sigur pentru cei mici, sau ar putea să le pună în vreun fel sănătatea în pericol.

Ce se poate spune despre trambulină în general este că reprezintă o zona închisă, practic securizată perimetral față de alte obiecte din imediata apropiere. Rămâne de apreciat dacă o astfel de trambulină copii care se află în exploatare într-un parc este verificată periodic de o autoritate ce are competență în acest sens.

Presupunând că da, acest lucru se întâmplă, am putea afirmă că trambulina din parc poate fi încadrată în topul celor mai sigure spațîi pentru joacă. Practic, un copil nu are cum să cadă de pe o trambulină. Există însă o greșeală pe care deținătorii acestor zone de distracție pentru copii o pun în practică și nu credem că este una corectă. Ne referim aici la numărul de copii care pot pătrunde la „o tură de joacă”. Cu cât numărul de copii este mai mare, asta în funcție de suprafața trambulinei, cu atât riscul de accidentare între ei este mai ridicat.

O altă situație care nu este tocmai bună se referă la vârstă copiilor ce sunt lăsăți laolaltă pentru cele 5 sau 10 minute de sărituri. Diferența de vârstă a copiilor este o cauza a felului în care aceștia percep joacă pe această trambulină copii. Un copil de 3 – 4 ani este cu siguranță mai neatent și neindemantic în a-și coordona mișcările în comparație cu un copil de 10 – 11 ani. De aici pot să apară contacte fizice nedorite și evident loviri care ar putea deveni periculoase.

Nu dorim să aducem cu aceste precizări teamă pentru părințîi ce nu pot ceda rugamitii copiilor de a întră pe trambulină copii. Dorim însă să ii punem în garda și înainte de a accepta, să observe care este practica coordonatorului acestui loc de joacă. Oricare dintre cele arătate anterior se vor petrece altfel decât normal, este recomandat să amânați prin orice metode lăsarea copilului la joacă în acel context.

Atât cât va permite spațiul, chiar și într-un apartament pentru copiii cei mai micuți, dar mai ales pentru spațiul din curtea casei, puteți achiziționa o trambulină potrivită cu varstra copilului. Aceste produse sunt deja disponibile în magazine de specialitate cu trambuline copii. Varietatea dimensională pe care o are produsul va mulțumi cea mai mare parte a cererilor care există în acest sens.

 

De la trambulină copii pentru interior cu un diametru de 140 cm și până la versiunile de trambulină pentru grădina care poate avea un diametru de peste 4 metri, nimic nu va împiedică să o alegeți pe cea potrivită. Cu atât mai mult acasă veți respectă toate informațiile despre modul de utilizare al acestor trambuline copii.

Niciodată nu se va intra pe plasa elastică cu încălțăminte, nici măcar cu papuci. Niciodată nu se va depăși greutatea totală pe care producătorul o arată că fiind maximă pentru acel model de trambulină. Niciodată trambulină nu va fi lasă afară când temperatura scade spre valori de iarnă.

Montarea trambulinelor se face așa cum este prezentat în manualul de utilizare. Cel mai important este să asigurați un sol plan, fără resturi de vegetație în jurul acestuia, iar spațiul destinat să fie oarecum depărtat de alte obiecte sau arborii din curte. Depozitarea este obligatorie pe timp de iarnă, altfel materialele cu care este fabricată trambulină copii se pot deprecia.

Se observă că avantajele sunt consistente, însă cel mai important rămâne faptul că toți copiii care se vor bucură de trambulină vor fi cu adevărat în siguranță.

 
Adauga un comentariu