Local

Transee ridicate in drumul pelerinilor – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 mai 2014

@ Sapaturile de pe soseaua Bucium, de pe Toma Cozma, Nicolina sau macadamul de pe Cazarmilor devin cartile de vizita ale Iasului in fata a 20.000 de pelerini @ Primaria se chinuie sa gaseasca un traseu pe care vizitatorii sa nu vada santierele care nu se mai inchid, adevarate „minuni” ale Iasului

Iasul va fi luat cu asalt in acest weekend de miile de pelerini asteptati sa participe pe stadionul din Copou la ceremonia de beatificare a Episcopului Anton Durcovici. Veniti din toate colturile tarii, dar si din strainatate, odata ajunsi la Iasi, pelerinii ar urma sa fie directionati spre Copou. Indiferent insa pe ce poarta de intrare in Iasi vor veni vizitatorii, imaginea pe care acestia o vor lua cu ei la plecare este una a unui oras in curs de demolare.

Fie ca vin dinspre Vaslui, Botosani sau Pascani, peisajul care ii va intampina pe vizitatori este unul apocaliptic. Intrarea in Iasi din Bucium a devenit de anul trecut cea mai urata carte de vizita a orasului. Santierul pe care lucreaza firmele contractate de ApaVital este un adevarat calvar pentru soferi, mai ales pe vreme ploioasa, cand mazga ce se revarsa de pe santier acopera intreg carosabilul.

In ceea ce ii priveste pe vizitatorii care vor intra in Iasi prin Pacurari, cei din primarie au anuntat ca cel mai probabil autocarele vor fi oprite la Carrefour Era, de unde acestia vor fi preluati de autobuzele RATP. Desi traseul Pacurari – Copou are teoretic mai multe variante, optiunile sunt limitate de lucrarile care nu se mai termina sau de strazile abandonate de municipalitate. Astfel, strada Toma Cozma este in prezent blocata de un santier care se intinde pe 230 de metri. „De la intersectia strazii Tacuta cu strada Toma Cozma si pana la intersectia cu strada Petru Poni, pe o portiune de aproximativ 230 metri liniari, se reabiliteaza reteaua de canalizare prin inlocuirea colectoarelor de canalizare apa menajera si apa pluviala si se construiesc doua camere de amestec canalizare. Lucrarea este executata de Consortiul Bilfinger Baugesellschauft m.b.H – DAS SRL. Termenul de finalizare prevazut in contract este 31 mai 2014, urmand ca ulterior sa se efectueze lucrarile de asfaltare prevazute in proiectele Primariei”, a precizat Razvan Manolache, seful Biroului Relatii Publice al ApaVital.

Asteptati cu promisiunea ca in viitor lucrurile vor sta mai bine

Desi ar exista si varianta strazii Cazarmilor, care pleaca de la Piata Pacurari spre Copou Belevue, aceasta nici nu poate fi luata in calcul din simplul motiv ca are doar urme de asfalt la capete, fiind pavata cu macadam. Drumul care trece pe langa Gradina Botanica este un adevarat cimitir de automobile, macadamul transformand un drum cu masina pe Cazarmilor intr-o zgaltaiala continua. „Pe Toma Cozma ar trebui sa inceapa asfaltarile in iunie. Noi am dat acest termen in functie de graficul de lucrari aprobat pentru ApaVital. Nu vor mai fi tolerate intarzieri. Anul acesta vom incerca sa reparam accesele spre Copou din Pacurari, vrem sa punem la punct acea zona. Vom face o analiza pentru a vedea daca este nevoie sa se intervina la fundatia drumului sau daca este nevoie doar de asfaltare”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.

În data de 31 octombrie 2013, Papa Francisc a autorizat Congregatia pentru Cauzele Sfintilor sa promulge decretul de recunoastere a martiriului lui Anton Durcovici, ucis în ura fata de credinta, în închisoarea de la Sighet. Beatificarea sa urmeaza sa aiba loc sâmbata, 17 mai 2014, ora 11.00, la Iasi, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne oficiata de Cardinalul Angelo Amato, la care vor participa circa 20.000 de pelerini.

Citeste si: Constructorii au fost amendati pentru balamucul de pe santiere

Adauga un comentariu