Calatorii

Transfagarasanul, pe coperta unei renumite reviste britanice. “Cel mai frumos drum”

Publicat: 08 oct. 2019

Transfagarasanul este numit, pentru a doua oara, de britanici, “cel mai frumos drum din lume”.

La 10 ani de cand l-au laudat realizatorii emisiunii “Top Gear”, cea mai populara revista britanica pentru ciclisti reafirma admiratia englezilor pentru Transfagarasan. Este publicitate gratuita, de care ar trebui sa profitam, insa Romania nu se afla pe harta tarilor unde turistii se pot plimba in siguranta pe doua roti.

Cyclist”, o renumita revista britanica, are pe coperta numarului din octombrie Transfagarasanul, despre care spune ca este cel mai frumos si mai spectaculos drum din lume.

Iar acesti turisti din Canada si Noua Zeelanda au aflat despre Romania pe internet si au venit sa vada minunea. Petrec la noi 7 zile pe bicicleta.

Mike, ciclist din Canada: “Am vazut o multime de oi si vaci! Si ce lasa in urma, trebuie sa fii mai atent la drum. Si bineinteles, am vazut si localnici cu carute si altii in masini de lux. A fost interesant!”

Jeff, ciclist din Noua Zeelanda: “Suntem constienti ca acest gen de turism este nou in Romania. Asa ca, in timp, poate veti avea mai multe toalete publice si in orase pe unde ajungi cu bicicleta.”

Silviu Martin, ghid: “Transfagarasnul este unul din punctele noastre forte. In weekenduri devine prea aglomerat, ne-ar placea sa fie mai putine masini, mai multi ciclisti si persoane care vin sa se bucure de natura.”

Anul acesta celebrul drum implineste 45 de ani de la inaugurare. Insa nici pentru automobilisti nu este peste tot amenajat, daramite pentru ciclisti.

Dumitru Grecu, presedinte Asociatia Turistica Transfagarasan: ″In acesti 45 de ani nu s-a facut aproape nimic. Sunt zone cu un real pericol de caderi de pietre si chiar de degradare a covorului asfaltic.”

Turist roman: “Cu bicicleta?! Mie mi se pare prost si pentru masina! Daramite pentru biciclisti! Nu, mai trebuie un pic imbunatatit, nu e ok.”

Cicloturismul este o afacere de zeci de milioane de euro, din care Romania nu reuseste sa castige insa mai nimic.

Reteaua Europeana de Rute Cicliste, numita EUROVELO, un proiect finantat de Federatia Europeana de Ciclism, are 15 trasee ce strabat continentul, insa abia atinge tara noastra. Turistii care ajung la noi constata ca nu avem piste suficiente si nici macar semnalizari pentru ciclisti. In aceasta situatie, multi aleg rute care ne ocolesc.

Robert Lazar, reprezentantul unei agentii de turism: “Au ales alta destinatie, s-au dus in Slovenia. Au avut de pierdut si potentialii oameni pe care i-ar fi intalnit pe tarseu, anumite pensiuni, unitati hoteliere, magazine.”

Multe piste pentru ciclisti amenajate in Romania au fost facute in pripa, doar pentru a cheltui mai repede banii europeni. 10% dintre accidentele rutiere din tara noastra au ca victime biciclisti.loading...

Adauga un comentariu