Mama si copilul

Transformarile din sarcina in 38 de saptamani

Publicat: 24 ian. 2011

38 de saptamani, cam atat petrece fatul in uterul mamei, dar durata medie a unei sarcini este considerata a fi de 40 de saptamini. Explicatia este simpla: numaratoarea incepe din prima zi a ultimei menstruatii a femeii, si nu din ziua conceptiei, care de obicei are loc doua saptamini mai tirziu.

Perioada de sarcina este impartita in trei trimestre: primul (primele 12 saptamani), al doilea (saptamanile 12-24) si al treilea (saptamanile 24-40). Conceptia are loc atunci cind ovulul femeii este fertilizat de spermatozoizii barbatului. Iata prin ce transformari trece fiecare nou-nascut, de la momentul conceptiei pana la nastere:

Saptamana 1
La 30 de ore dupa conceptie, celula-ou se divide in doua. In cea de-a treia zi, celula-ou (zigotul) se divide in 16 celule. Dupa inca doua zile, zigotul migreaza din trompa uterina in uter. In cea de-a saptea zi, zigotul se fixeaza in pliurile mucoasei uterine. Zigotul este cunoscut acum sub denumirea de blastocist.

Saptamana 2
Fatul in formare este mai mic decit un bob de orez. Celulele care se divid cu rapiditate se afla in procesul de formare a diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul digestiv.

Saptamana 3
Acum se dezvolta tubul neural care va deveni in final sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii).

Saptamana 4
Copilul este cunoscut acum sub denumirea de embrion. Are in jur de 3 milimetri lungime. In acest stadiu, el secreta hormoni speciali care impiedica menstra mamei.

Saptamana 5
Inima copilului incepe sa-i bata. Se dezvolta placenta si sacul cu lichid amniotic. Placenta se fixeaza in peretii uterului pentru ca embrionul sa-si extraga oxigenul si substantele nutritive din organismul mamei.

Saptamana 6
Embrionul are acum in jur de 1,3 centimetri lungime. Coloana vertebrala in crestere arata ca o coada. Capul este mult mai mare fata de restul corpului.

Saptamana 7
Acum se formeaza ochii, gura si limba. Muschii firavi ii permit embrionului sa inceapa sa se miste. Ficatul embrionului produce celulele din sange.

Saptamana 8
Embrionul a devenit acum fetus si are in jur de 2,5 centimetri lungime. Toate organele corpului sunt formate. Mainile si picioarele care pana acum erau in stare incipienta incep sa-si dezvolte degetele. Creierul este activ.

Saptamana 9
Dintii incep sa se structureze in interiorul gingiilor. Inima continua sa se dezvolte.

Saptamana 10
Degetele de la maini si de la picioare sunt conturate, dar inca unite intre ele prin membrane.

Saptamana 11
Fetusul poate sa inoate destul de bine in lichidul amniotic. Are acum ceva mai mult de 7 centimetri lungime.

Saptamana 12
Pleoapele unite se dezvolta peste ochii care sint acum complet formati. De asemenea, i s-au format corzile vocale si tot acum ii cresc si unghiile.

Saptamana 14
Muschii se dezvolta in continuare, iar miscarile copilului, in timp ce inoata si da din picioare, sunt din ce in ce mai coordonate.

Saptamana 16
Fetusul masoara acum in jur de 14 centimetri. I s-au format genele si sprancenele, iar limba are acum si papile gustative. In jurul celei de-a optsprezecea saptamani de sarcina se face de obicei un control cu ultrasunete pentru a se detecta posibile anomalii, pozitia placentei sau o eventuala sarcina multipla.

Saptamana 20
Fetusul are acum in jur de 21 de centimetri lungime. Urechile functioneaza perfect si el poate inregistra sunete estompate din exterior. Buricele degetelor au acum amprente. Sexul copilului se poate distinge la o examinare cu ultrasunete.

Saptamana 24
Fetusul are acum in jur de 33 de centimetri lungime. Pleoapele unite se separa acum in pleoape superioare si inferioare, permitind copilului sa deschida si sa inchida ochii. Pielea este acoperita de un par extrem de fin si protejata de un strat de secretie ce are  consistenta cerii. Copilul inspira si expira prin plamanii deja formati.

Saptamana 28
Fetusul are acum in jur de 37 de centimetri lungime. Corpul a crescut ajungand din urma capul, care era destul de mare la inceput, iar acum copilul pare mai bine proportionat.

Saptamana 32
Copilul petrece majoritatea timpului dormind. Miscarile lui sunt acum puternice si coordonate. Probabil ca deja s-a asezat in pozitia cu capul in jos, pregatit sa se nasca.

Saptamana 36
Copilul masoara acum in jur de 46 de centimetri lungime. Probabil ca si-a cuibarit deja capul in pelvisul mamei, gata de a veni pe lume. Daca se naste acum, are toate sansele sa supravietuiasca. Plamanii se dezvolta rapid in saptamanile urmatoare.

Saptamana 38
Copilul are acum in jur de 51 de centimetri lungime si este gata de nastere. Se crede ca in aceasta perioada copilul incepe sa secrete hormonii care declanseaza inceputul travaliului.

Citeste si: 

Analize obligatorii inainte de sarcina

10 lucruri care te vor surprinde in timpul sarcinii

Cele mai frecvente intrebari ale gravidei loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit