Boli si tratamente

Transmisia SARS-CoV-2, datorată mai ales asimptomaticilor

Publicat: 10 ian. 2021
masti protectie covid-19
Bilanț Covid-19 12 ianuarie 2021

Transmiterea sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) de la persoane asimptomatice reprezintă aproximativ jumătate din toate transmisiile, potrivit unui studiu publicat pe 7 ianuarie în JAMA Network Open.

Michael A. Johansson, de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta, și colegii săi au examinat proporția transmisiei SARS-CoV-2 în comunitate care probabil s-au produs de la indivizi asimptomatici. Cantitatea relativă de transmitere a fost evaluată de la indivizi presimptomatici, niciodată simptomatici și simptomatici, într-o serie de scenarii.

Transmisia SARS-CoV-2, datorată mai ales asimptomaticilor

Ipotezele de bază pentru model au fost că infecțiozitatea maximă a fost la mediana apariției simptomelor și că 30% dintre persoanele cu infecție rămân asimptomatice și sunt 75% la fel de infecțioase ca cele care dezvoltă simptome. Pe baza acestor ipoteze de bază, cercetătorii au dedus că aproximativ 24% din toată transmiterea a fost reprezentată de persoanele cu infecție care nu au dezvoltat niciodată simptome.

În acest caz de bază, 59% din toate transmisiile a provenit de la indivizi asimptomatici: 35 și 24% de la indivizi presimptomatici, respectiv indivizi care rămân asimptomatici. S-a estimat că cel puțin 50% din noile infecții cu SARS-CoV-2 provin din expunerea la indivizi infectați, dar asimptomatici, sub o gamă largă de valori pentru fiecare dintre aceste ipoteze.

Aceste constatari sugereaza ca un control eficient necesita, de asemenea, reducerea riscului de transmitere de la persoanele cu infectie care nu prezinta simptome, scriu autorii.

„Măsurile multiple care abordează în mod eficient riscul de transmitere în absența simptomelor sunt imperative pentru controlul SARS-CoV-2”, spun oamenii de stiinta.

Adauga un comentariu