Sanatate

Transpirație abundentă în zona capului și a gâtului. De ce apare și cum se tratează?

Publicat: 01 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transpirație abundentă în zona capului și a gâtului. De ce apare și cum se tratează
Transpirația abundentă sau hiperhidroza este o problemă frecvent întâlnită, afectând 1-3 persoane dintr-o sută.

Te confrunți cu transpirație abundentă în zona capului și a gâtului? Iată care sunt cauzele care determină apariția hiperhidrozei și cum se tratează.

Transpirația reprezintă un proces natural și sănătos, cu rol de termoreglare și cu efect pozitiv asupra sistemului cardio-circulator. Din păcate, unele persoane transpiră în exces în zona capului și a gâtului, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre o afecțiune de bază.

Transpirația abundentă sau hiperhidroza este o problemă frecvent întâlnită, afectând 1-3 persoane dintr-o sută. Aceasta poate fi de două tipuri, și anume: hiperhidroză primară (nu este legată de nicio altă afecțiune și nici de utilizarea medicamentelor) și hiperhidroză secundară (este strâns legată de o altă afecțiune sau de un tratament medicamentos).

un bărbat transpirat care se șterge
Transpirația reprezintă un proces natural și sănătos, cu rol de termoreglare și cu efect pozitiv asupra sistemului cardio-circulator.

Cauzele transpirației abundente în zona capului și a gâtului

Persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă în zona capului și a gâtului se pot simți jenate, evitând, astfel, compania celor din jur. Hiperhidroza în această zonă apare fără niciun motiv aparent, precum anxietatea, exercițiile fizice sau căldura, în timp ce restul corpului este uscat. Transpirația miroase diferit de sudoarea obișnuită a axilelor, de exemplu.

Responsabili de transpirația abundentă pot fi, în primul rând, factorii genetici, deoarece aproximativ 33% dintre persoanele cu hiperhidroză au un membru al familiei cu aceeași afecțiune (hiperhidroză primară).

În al doilea rând, transpirația în exces poate fi cauzată de infecții, diabet, menopauză. hipertiroidism, obezitate, gută, tumori, administrarea de fluoxetină sau alte antidepresive similare, propranolol, pilocarpină și bethanecol, de boala Parkinson, de consumul de alcool (sau în sevrajul postalcoolic, când o persoană încearcă să renunțe la alcool), de leziuni, cum ar fi traumatisme craniene, degerături, tulburări ale celulelor sangvine sau ale măduvei osoase, cum ar fi limfomul Hodgkin, anumite afecțiuni moștenite rare, iritații sau boli care afectează sistemul nervos simpatic.

De asemenea, simptomele de hiperhidroză pot fi provocate de consumul de alcool sau de mâncăruri picante, vremea caldă, cofeină, produse cu glutamat monosodic, purtarea de haine strânse sau prea groase, exercițiile și efortul fizic. În plus, transpirația abundentă poate fi generată și de anxietate, acea stare de nelinişte, de aşteptare încordată, însoţită de palpitaţii și jenă în respiraţie.

o femeie care se șterge de transpirație
Responsabili de transpirația abundentă pot fi, în primul rând, factorii genetici, deoarece aproximativ 33% dintre persoanele cu hiperhidroză au un membru al familiei cu aceeași afecțiune (hiperhidroză primară).

Metode de gestionare a transpirației excesive în zona capului și a gâtului

Transpirația abundentă poate fi ținută sub control prin purtarea de haine largi și subțiri. Se va opta pentru haine în culori deschide, din materiale respirabile, realizate din fibre naturale. Este recomandată evitarea fibrelor sintetice și a locurilor în care este foarte cald.

Mai mult, părul trebuie strâns și acoperit, pentru a nu atârna pe față și pe ceafă. Este necesar să aveți la dumneavoastră o batistă sau mai multe șervețele absorbante, pentru a tampona capul și gâtul. Foarte eficiente sunt și benzile care opresc transpirația capului să curgă pe față.

Dacă lucrați la birou, este indicat să aveți un ventilator mic, care se poate ține pe masă. Puteți folosi și un evantai, pe care să îl purtați în geantă, pentru a vă răcori fața. Utilă poate fi și pudra facială fără parfum.

În cazul în care transpirația abundentă este provocată de anxietate, ar fi bine să apelați la ajutorul unui psiholog. Acesta vă poate învăța tehnici de reducere a stresului: exerciții de respirație, meditație, yoga și altele.

o femeie cu subrațul uscat
Transpirația abundentă poate fi ținută sub control prin purtarea de haine largi și subțiri.
Adauga un comentariu