Stiri medicale

Transplant de inima artificiala, in premiera in Romania

Publicat: 20 dec. 2010

O echipa de specialisti italieni de la Spitalul Tehnica ”Bambino Gesu” din Roma a prezentat la Cluj-Napoca trehnica medicala prin care se vor realiza, pentru prima data la noi in tara, transplanturi de inimi artificiale.

Specialistii italieni vor efectua din 2011, impreuna cu chirurgii de la Institutul Inimii ”Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca, primele transplanturi de inimi artificiale. Medicii clujeni au lucrat sub indrumarea prestigiosului profesor universitar Mircea Barsan. Pacientii care vor fi operati vor fi selectati de pe listele de asteptare.

Profesorul Guido Sani de la Universitatea din Florenta considera ca echipa colegului sau, Mircea Barsan, este bine pregatita si capabila sa faca interventii chirurgicale cu o astfel de complexitate. ”Chiar daca i se spune transplant de inima, de fapt este vorba de o sustinere a functiei ventricolului stang, printr-o pompa alimentata cu baterii, care are iesire in aorta toracica descendenta. Prin noua tehnica, se reduce foarte mult rata mortalitatii pacientilor cu insuficienta cardiaca”, a explicat profesorul Guido Sani.

Discipolul profesorului Mircea Barsan, medicul Traian Scridon, noul sef al Clinicii de Chirurgie Cardiaca a Institutului, a precizat ca partea romana va asigura in cadrul parteneriatului cu Spitalul ”Bambino Gesu” din Roma personalul medical si dotarile medicale din blocul operator si de la terapie intensiva. ”Italienii vor veni cu inima artificiala si cu tehnica transplantului”, a spus dr. Traian Scridon.

„Inima” costa 150.000 de euro
Inima artificiala se numeste Jarvik 2000 si este un dispozitiv în greutate de 90 de grame, are un diametru de 2,5 centimetri si o lungime de 5,5 centimetri. Jarvik 2000 costa 150.000 de euro, dar partenerii italieni le vor dona pacientilor din Romania inimile artificiale. Dispozitivul ingenios ii permite unui pacient operat, externat la 20 sau 25 de zile dupa interventie, sa duca o viata normala si sa practice, fara probleme, sportul. Transplantul este definitiv, iar inima functioneaza pe baza bateriei care alimenteaza permanent dispozitivul.
In luna octombrie a acestui an, medici de la spitalul din Roma au efectuat primul transplant permanent de inima artificiala din lume.loading...

Adauga un comentariu