Boli si tratamente

Transplant medular in caz de talasemie, in premiera in Romania

Publicat: 21 dec. 2010

Bolnavii care sufera de talasemie au acum mai multe sperante. Medicii din Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni au efectuat primul transplant de maduva la un copil cu betatalasemie majora.

Pacienta este o fetita in varsta de 7 ani din judetul Dolj, dependenta de transfuzii de sange lunare de la varsta de 1 an. Aceasta a primit in luna octombrie o grefa de la sora ei, in varsta de 10 ani, de la care au fost prelevate 150 ml de maduva. „Aceasta etapa este numita recoltare medulara si a fost urmata apoi de filtrarea produsului medular, transferul in punga sterila si administrarea grefonului”, a explicat profesorul doctor Constantin Arion, coordonatorul pentru transplantul medular pediatric din cadrul Institutului Fundeni.

In prezent, singurul tratament definitiv al bolii este transplantul allogenic de maduva osoasa, ceea ce in termeni comuni inseamna transplant de la donator, in cazul de fata de la sora pacientei. Maduva osoasa a fost recoltata in serviciul ATI, medicii romani fiind ajutati de prof. dr Reuven Or, un specialist in astfel de cazuri din Israel. Potrivit medicilor, evolutia posttransplant este buna, fetita scapand astfel de chinul transfuziilor. Pentru a tine boala sub control ea va urma un continuare un tratament pentru a reduce supraincarcarea cu fier a tesuturilor.

Diagnostic molecular prenatal
Talasemia este o boala hematologica ereditara in care organismul produce insuficienta hemoglobina. Hemoglobina ajuta eritrocitele (celulele rosii) sa distribuie oxigenul in toate celulele organismului. Nivelul scazut al hemoglobinei duce la anemie, care se manifesta prin slabiciune si oboseala. Cazurile severe de anemie duc la afectarea organelor si in final chiar la deces.

In Romania sunt inregistrati aproximativ 400 de copii si adolescenti cu aceasta forma severa de talasemie. Anual, sunt depistate doua cazuri noi de talasemie majora. Din pacate, Ministerul Sanatatii nu are inca un program national de preventie si o statistica privitoare la numarul persoanelor purtatoare a gene defecte ce provoaca aceasta boala. Fara nici o contributie din partea Ministerului Sanatatii, de cativa ani, medicii din cadrul Departamentului de Transplant Medular, prin programe cu finantare UE, au introdus diagnosticul molecular prenatal.

In acest sens, aici functioneaza un laborator unic, performant, la standarde europene, in care se pot efectua analize complexe nu numai in cazuri de talasemie, ci si in orice boala hematologica. Trebuie stiut ca sunt trei forme de talasemie: „minora” – pacientul are doar una dintre gene afectate si prezinta o anemie usoara, „majora” – pacientul are ambele gene afectate, are anemie severa si „intermedia” – pacientul are nevoie de transfuzii de sange.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit