Boli si tratamente

Transplantul hepatic in ciroza si terapii complicatiilor

Publicat: 19 ian. 2011

Transplantul hepatic este luat in discutie atunci cand afectiunea a avansat pana intr-un punct in care ficatul nu mai poate functiona. Rata de succes se imbunatateste de la an la an, in prezent, peste 90 % dintre pacienti supravietuiesc dupa 1 an. Atunci cand ciroza se datoreaza hepatitei virale, exista riscul ca boala sa reapara pe noul ficat.

Sunt doua posibilitati de transplant: de la donator viu (de regula, o ruda) si de la donator aflat in moarte cerebral. In primul caz, chirurgii indeparteaza aproximativ 60 % din ficatul sanatos al donatorului. Deoarece tesutul hepatic se regenereaza in mod natural, in cateva saptamani pana la cateva luni el revine la dimensiunea normala, atat la donator cat si la primitor.

Terapia complicatiilor
Tratamentul medical al cirozei difera in functie de cauze si simptome. Principalul scop al ingrijirii medicale este adeseori tratarea complicatiilor.
1. Prevenirea hemoragiilor interne. Ciroza poate incetini sau bloca miscarea sangelui prin ficat, ducand la formarea unor varice care apar de obicei la nivelul stomacului si esofagului. Deoarece peretii lor sunt supusi unor presiuni mari, nu este neobisnuit sa sangereze. Doua treimi dintre cei cu ciroza au hemoragii interne. In incercarea de a opri hemoragia interna, este posibil ca medicul sa va recomande un medicament care sa scada presiunea in varicele esofagiene.

2. Reducerea retentiei de lichide. Diureticele sunt utile in reducerea acumularii excesive de lichid in abdomen. De asemenea, trebuie sa evitati sarea. Uneori, lichidul din abdomen se poate infecta, determinand dureri si febra. Daca se intampla asa ceva, este posibil ca doctorul sa introduca un cateter in abdomen pentru a extrage o mostra de lichid. Astfel, poate fi identificat microorganismul care a produs infectia si se poate prescrie antibioticul adecvat.

3. Medicamente care scad mancarimile. Colestiramina (Questran) si rifampicina (Rifadin, Rimactane) sunt adeseori prescrise pentru a diminua mancarimile cauzate de toxinele din sange (acizii biliari).

4. Encefalopatia hepatica. Medicamentul denumit lactuloza (Cholac, Duphalac) poate ajuta la scaderea amoniacului. Doctorul mai poate recomanda un antibiotic care sa scada bacteriile din intestin care produc amoniac.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit