National

Transportatorii ameninta cu proteste in fata Parlamentului

Publicat: 20 sept. 2016
1

Presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a declarat ca, daca proiectul de lege privind stabilirea pretului de referinta la asigurarile RCA nu va fi votat in varianta convenita, atunci transportatorii nu au o alta solutie decat sa protesteze in fata Parlamentului.

”Daca va fi nevoie sa venim la Parlament pentru ca am fost mintiti si dusi cu zaharelul inainte de campania electorala. Daca Parlamentul va refuza sa treaca la tariful de referinta, cu siguranta ne vom trezi intr-un protest in fata Parlamentului. Alta solutie nu avem”, a declarat presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, in conditiile in care OUG aprobata de Guvern ofera o solutie doar pe termen scurt, prin inghetarea tarifelor pe o perioada de sase luni.

El a acuzat faptul ca proiectul de lege a fost modificat pe traseul parlamentar in detrimentul transportatorilor.

”Forma pe care o pregatisem impreuna cu domnii parlamentari din Senat, de la Comisia de buget finante, dupa ce a fost validata in urma declaratiilor de saptamana trecuta, a plecat catre Camera Deputatilor, catre Comisia transporturi. Aseara (luni seara – n.r.), inteleg pe surse, a fost o reevaluare a acestui material in Comisia de buget finante, la care noi nu am fost invitati. Am constatat ca toate elementele care schimbau principiul de baza al constructiei tarifului RCA au disparut. (…) Surpriza este totala, pentru ca s-a acceptat initial o schimbare de principiu care ulterior nu a mai functionat. Daca ar fi functionat, am fi vazut Parlamentul tarii din nou la fel de entuziasm, spunand: Ok, bine ca s-a dat ordonanta, o asteptam in Parlament, le compilam si iese legea cu noile modificari, insa cu principiul tarifului de referinta nu doar pentru sase luni, ci un principiul de drept care sa instaureze ordine in sectorul de asigurari RCA”, a adaugat Hagiu.

Reprezentantul Federatiei Operatorilor Romani de Transport a afirmat ca noul text din Parlament este copiat din textul Ordonantei de Urgenta a Guvernului.

”Au facut un copy paste penibil din ordonanta. Noi inclusesem in proiect, la Senat, definitiile tarifului de referinta, au disparut, inclusesem plafonarea cheltuielilor administrative si de vanzare ale asiguratorilor la 25%, a disparut articolul, inclusesem tariful de referinta ca si principiu de baza in construnctia tarifului de prima, a disparut si acest articol, a fost inlocuit cu ce scria in ordonanta raportat la cele sase luni de valabilitate. Astea sunt elementele esentiale. Ar fi functionat piata sase luni dupa care se revenea la haos si la o piata asa zis liberalizata in care smecherii din multinationale din asigurari exporta capital romanesc, isi fac de cap cu tarife de 20.000 de roni, 40.000, 50.000 de roni, sa nu mai vorbesc si de sistemul bonus-malus pe care acum l-am clarificat. Vrem atatea puncte bonus cate primim si pentru malus, adica gresesti si intri intr-un alt vehicul si primesti doua puncte malus, daca un an de zile nu ai gresit sa primesti tot doua puncte pe principiul echilibrului si sa functioneze acest bonus malus. Noi ne-am trezit cu tarife mai mici pentru cei care au avut malus si cu tarife mai mari pentru cei care au avut bonus”, a mai aratat Augustin Hagiu.

El are programata marti seara o intalnire informala cu membrii Comisiei de buget din Camera Deputatilor pentru clarificari.

Luni a fost publicata in Montiorul Oficial OUG privind RCA, act normativ care prevede inghetarea pretului primelor de asigurari obligatorii sa fie dispusa pentru o perioada de sase luni.

Adauga un comentariu