Local

Transportatorii de persoane ameninta din nou ca intra in greva

Publicat: 06 aug. 2013
1

Aflati in plin razboi cu autoritatile, transportatorii de persoane ameninta din nou ca intra in greva. Nemultumirile acestora sunt legate de lipsa de interes a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) fata de modificarea legislatiei privitoare la atribuirea traseelor de transport judetene. Operatorii de transport considera ca amanarea modificarilor promise va conduce inevitabil la blocarea transporturilor judetene. „In actuala formula legata de atribuirea traseelor judetene, pentru organizarea sedintei de atibuire sunt necesare aproximativ 170 de zile. Valabilitatea licentelor de traseu este 31 decembrie. Ce vom face dupa aceasta data?”, s-a intrebat Vasile Toma, vicepresedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

Legea privitoare la atribuirea traseelor judetene a fost atacata in instanta de unii operatori. Acestia au considerat ca doua dintre criteriile cuprinse de respectivul ordin le aduc prejudicii. „Este vorba despre criteriul privitor la starea de insolventa a unor operatori de transport, care i-ar fi depunctat cu 10 puncte, si de criteriul privitor la datorii”, a explicat Vasile Toma. Conform acestuia, sindicalistii au inaintat MDRAP un memoriu in care sunt trecute cateva posibilitati de rezolvare a problemei. „In primul rand, este vorba despre emiterea unui nou ordin al ministrului, de modificare a celui atacat in instanta, in care problema insolventei si a datoriilor sa fie trecuta la conditii de eligibilitate, nu la criterii punctate. Astfel, nu vor fi admise la licitatie acei operatori de transport care nu indeplinesc aceste conditii”, a explicat vicepresedintele FORT.

Sindicalistii asteapta un raspuns de la minister pana luni, 12 august. In cazul in care acesta nu este formulat sau daca nu va rezolva problemele legislative, operatorii de transport persoane sunt decisi sa inceapa procedurile declansarii grevei.

„Cel tarziu, la jumatatea lunii septembrie, se va lua o hotarare privitoare la greva. Sansele declansarii acestei forme extreme de protest sunt foarte mari. Operatorii de transport au investit bani multi in parcul auto, in crearea conditiilor optime de transport persoane, in siguranta transportului. Nu ni se pare normal ca autoritatile sa nu tina cont de eforturile noastre financiare prin simpla prelungire a licentelor de transport in detrimentul sedintei de atribuire a traseelor”, a precizat Vasile Toma. In urma cu o luna, transportatorii au anuntat greva generala. Atunci, reprezentantii celor doua ministere au trecut la negocieri cu sindicalistii si au promis rezolvarea tuturor problemelor ridicate de acestia in cel mult doua saptamani. Termenul a trecut, iar transportatorii sunt decisi sa nu mai amane inevitabilul.

Adauga un comentariu