Local

Transportul de persoane, sub asediul piratilor

Publicat: 03 mai 2013
1

Fara nicio teama de politisti, soferii amatori de chilipiruri din transportul de persoane au acaparat parcarea de langa autogara Codreanu si nu se sfiesc sa abordeze potentialii clienti chiar de pe trotuar. „Pascani, Targu Frumos, Roman”, sunt cuvintele cu care sunt ademeniti oamenii. Si nu sunt putini cei care apeleaza la astfel de servicii, fara a sti la ce pericole se expun. In tot felul de autoturisme, unele vechi de pe vremea bunicilor, „piratii” inghesuie oameni si, dupa ce strang obolul, pornesc la drum, fara asigurare pentru pasageri sau bagaje, fara autorizatie pentru transport persoane, uneori chiar fara inspectia tehnica periodica a masinii. Operatorii de transport licentiati care au plecarea din Autogara Codreanu sustin ca situatia este una foarte bine cunoscuta de autoritati, dar ca, pana in prezent, nu s-a facut nimic pentru controlarea cel putin a fenomenului. „Toti spun ca nu au ce face. Responsabilitatea este pasata de la o autoritate la alta. Si noi avem cel mai mult de suferit. Investim in mijloace noi si moderne de transport pentru a asigura cele mai bune conditii clientilor, platim toate autorizatiile necesare pentru un transport civilizat, platim toate darile la stat si piratii ne fura clientii. Vorbim aici despre pierderi uriase pentru toti operatorii de transport autorizati”, a declarat Vasile Toma, presedintele Asociatiei Judetene a Operatorilor de Transport. Acesta a mentinat faptul ca cei care apeleaza la piratii auto risca foarte mult. „In cazul unui accident nu au pe cine sa traga la raspundere. Cei care fac astfel de transporturi nu au asigurari pentru bunuri si nici asigurari pentru eventualele traume ale pasagerilor”, a spus Vasile Toma.
Autoritatile par a fi neputincioase in fata piratilor. Cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier sustin ca este vorba despre autoturisme cu 3 locuri plus sofer care nu intra in sfera lor de control. Cei de la Rutiera sustin ca soferii respectivi nu incalca legislatia privind circulatia pe drumurile rutiere si nu au ce sa le faca. Singurii care ar putea interveni sunt politistii de la Serviciul de Investigatie a Fraudelor, dar si in acest caz trebuie organizat flagrantul pentru a dovedi infractiunea. Si cum toti ridica neputinciosi din umeri, piratii isi vad linistiti de drumurile lor.

Comentarii
  • Teribil ,,cameleonismul,, reporterilor dvs. : dupa ce ieri unul din angajatii ziarului ii caina pe ,,bietii,, PIRATI pusi la punct de Politie, astazi un coleg de-al lui semneaza un articol in care pune punctul pe ,,i,, in problema piratarii firmelor de transport autorizate.

  • cum dracu nici o institutie nu le poate face nimic , acestor pirati ordinari si nici piratilor care fac transport international de persoane.iar firmelor autorizate si licentiate li se pot face zeci de controale de la toate institutiile statului.Sintem in tara curului.Nimeni nu vrea sa faca nimic.Se pare ca asta se vrea.Statul vrea sa combata evaziuna , cum ?Cind nu se pot lua masuri obiective,foarte simplu.cum la transportatori li se i-au placutele de inmatriculare ,la fel sa se procedeze si cu acesti pirati.

    • pirati ?! mergi cu un maxi-taxi autorizat si care miroase a cocina de porci si cu un sofer care vorbeste tot timpul la telefon si dupa aceea sa vorbesti…astia se plang de pirati dar conditiile de treansport sunt mizerabile mai ales ca vin caldurile…la ia-ma nene mai ai norocul sa mergi cu o masina cat de cat curata si mai ieftin.

      • perfecta dreptate nea gogule, astia cu maxi taxi sunt de o impertinenta fara margini, nu toti dar marea lor majoritate, iar conditiile de transport sunt pe masura politetei lor (lipseste), daca omul prefera sa se duca cu piratii, il felicit, pentru ca oricum astia cu maxi taxi sunt evazionisti de top

    • pentru ce sa-i iei placuta de inmatriculare, pe ce baza, adica daca eu ma duc cu 3 prieteni la mare si mai iau un necunoscut, inseamna ca sunt pirat? sau ca prefer un alt mijloc de transport mai civilizat, si o atmosfera fara manele? iar oamenii care prefera sa se duca cu o masina, sunt oameni satui de impertinenta adunaturii de ex taximetristi numiti sofer de maxi taxi

  • ion ,nu cred ca se pune problema in cazul cind pleci cu anumiti prieteni in concediu sau la picnicuri .Este vorba de piratii care stau si acosteaza persoane din autogari si gari care fac zilnic aceasta activitate ilegala .Ai dreptate si in leg cu soferii de pe maxi-taxi ,dar nu ii bagam pe toti in aceeasi oala .Dar macar sint soferi profesionisti iar masinile au asigurari de persoane si bagaje.

Adauga un comentariu