Local

Tranzactie soc pe piata imobiliara! Se vinde una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iasi. Vezi pretul record cerut de proprietar

Publicat: 12 ian. 2017
1
@ Una dintre cele mai cunoscute si indragite fabrici a ultimilor ani din Iasi a fost scoasa la vanzare @ Pretul cerut de conducerea actuala a companiei este unul record @ Tranzactia va fi efectuata dupa o perioada indelungata in care compania s-a confruntat cu grave probleme financiare, iar majoritatea veniturilor au fost inregistrate din chirii @ Fabrica care producea inghetata si produse lactate in toata tara ar putea deveni astfel istorie
 
Poate cea mai populara fabrica a Iasului din ultimii zeci de ani a fost scoasa la vanzare, pentru un pret record. Lactis SA, celebra companie care producea inghetata si produse lactate vandute in toate zonele tarii, este scoasa la licitatie pentru o suma de aproape 4 milioane de euro. Concret, in data de 13.02.2017 se va organiza licitatia publica cu strigare pentru vânzarea Fabricii de Produse Lactate Iasi, situata în bulevardul Metalurgiei nr. 8.

Este vorba despre cladirile administrative ale societatii, magazii, spalatorie, bazine, posturi de echipamente electrice si teren in suprafata totala de 16.080 mp. Pretul total de pornire al licitatiei este 15.200.586 lei, fara TVA, iar bunurile imobile se vând în bloc. Vanzarea este organizata la cererea companiei de practicieni in insolventa Omega SPRL Iasi, care este si administratorul judiciar al societatii aflate in insolventa.

S-a ajuns in aceasta situatie din cauza datoriilor de 22,3 milioane lei pe care le inregistreaza Lactis SA Iasi. Pentru a acoperi aceste cheltuieli cat mai repede, cei de la Omega SPRL Iasi au inchiriat spatiile Lactis SA catre mai multe persoane juridice, de aici inregistrandu-se si cele mai mari venituri ale societatii in ultima perioada, fiind vorba despre aproape 100 mii lei in feicare luna.

„Lichidatorul a actionat in directia maximizarii veniturilor, realizandu-se in perioada septembrie – noiembrie 2016 venituri totale in suma de 234.391 lei, exclusiv din chirii. Corespunzator, s-a actionat in directia reducerii cheltuielilor, cuantumul acestora pentru perioada septembrie – noiembrie 2016 fiind de 174.142 lei (pentru o perioada de 3 luni). La momentul actual sunt in derulare 80 contracte de inchiriere. Pe masura reinnoirii sau a inchirierii catre noi beneficiari, chiria pe metru patrat a fost marita cu 3 euro/mp, maximul cuantumului chiriei fiind de 3.5 euro/mp. La acest moment, mai mult de jumatate din suprafata oferita este acoperita cu contracte de inchiriere”, au mentionat reprezentantii Omega SPRL Iasi, administratorul judiciar al Lactis SA.
 

Contractele care au dus la ingroparea Lactis Iasi
 
Iesenii isi amintesc cu nostalgie de produsele Lactis: iaurt, unt si inghetata. Conform societatii care se ocupa in prezent de administrarea patrimoniului fabricii, Omega SPRL, falimentul fostei fabrici de procesare a laptelui a survenit si din cauza unor contracte comerciale care au dus la devalizarea in mod intentionat a fabricii. Firma de practicieni in insolventa a depus anii trecuti la instantele din Iasi, o serie de actiuni in justitie prin care solicita anularea contractelor incheiate de SC Cont Audit SRL, firma controlata de Scarlat Orzescu, cu SC Lactis SA, in perioada in care societatea se afla in insolventa, deoarece acestea au infundat si mai mult societatea, grabind falimentul.

In perioada 2010-2013, SC Lactis SA realiza venituri cuprinse intre 270.000 si 720.000 lei pe an, iar serviciile platite firmei lui Orzescu au fost in total de 645.532 lei. Cu alte cuvinte, veniturile realizate de Lactis intr-un an bun au intrat in conturile firmei respective. Initial, valoarea contractului incheiat de firma lui Orzescu cu Lactis a fost de 900 euro pe luna fara TVA, dar numai dupa cateva luni a fost majorat la 3.700 euro pe luna.

Astfel, SC Lactis SA a incheiat cu SC Cont Audit SRL un contract de prestari servicii prin care firma lui Orzescu se obliga sa presteze urmatoarele activitati: sa efectueze operatiuni de prelucrare a evidentelor primare, inregistrare si contabilizare, sa presteze activitati specifice resurselor primare, sa predea raporturile financiare la organele de specialitate.

Valoarea contractului era 900 de euro pe luna fara TVA, din care 500 euro pentru servicii contabile si 400 de euro pentru activitati ce tin de resursele umane. Acest contract a fost incheiat pe o perioada de un an. Administratorul judiciar sustine insa ca la numai cateva luni dupa aceea, prin incalcarea legislatiei privind firmele aflate in insolventa, SC Lactis SA si Cont Audit SRL au incheiat un act aditional prin care au majorat valoarea contractului la 3.700 euro pe luna.

„Ulterior, la data de 9.09.2010, fara a urma procedura prevazuta de Legea nr. 85/2006 (Legea insolventei – n.r.), a fost incheiat actul aditional prin care valoarea prestarilor a fost majorata la 3.700 euro pe luna, fara a aduce acest lucru la cunostinta creditorilor si a judecatorului sindic. Actul aditional cuprinde activitati care nu au legatura cu activitatile specifice si necesare derularii procesului de faliment a debitorului”, au aratat cei de la Omega SPRL Iasi. 

Adauga un comentariu