Economic Local

Tranzacții de milioane de euro din Iași, blocate! Proprietarii pierd sume importante din cauza birocrației. Reclamațiile au fost depuse deja la instituțiile abilitate să ia măsuri

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tranzacții de milioane de euro din Iași blocate Proprietarii pierd sume importante din cauza birocrației. Reclamațiile au fost depuse deja la instituțiile abilitate să ia măsuri
Terenurile agricole din Iași nu mai pot fi vândute de două luni din cauza blocării Legii 175/2020, pentru care nu au fost publicate normele metodologice. De aceea, fermierii, proprietarii de terenuri agricole și primarii au depus sesizări la MADR și DAJ Iași

Proprietarii de terenuri agricole din Iași nu mai pot face tranzacții din cauza unei legi blocate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din cauză că nu au fost publicate normele metodologice la Legea 175/2020 de două luni, atât fermierii, cât și proprietarii de terenuri agricole, primarii sau Direcțiile Agricole care eliberau un aviz pentru vânzarea/cumpărarea terenurilor au mâinile legate. În anul 2020 au fost tranzacționate 1.218 hectare, o suprafață mai mare față de cea înregistrată în anul 2019

Proprietarii terenurilor agricole din Iași riscă să rămână fără clienți din cauza unei chichițe birocratice. La legea 175/2020 au fost aprobate modificările și completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării și cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, însă nu au fost publicate normele metodologice de aplicare. Din acest motiv, Direcția Agricolă Iași nu poate elibera documentele necesare celor care vor să facă tranzacții cu terenuri agricole, așa cum se făcea până în luna noiembrie 2020, când a fost modificată legislația.

Astfel, se pierd sume de ordinul milioanelor de euro din vânzarea terenurilor agricole, un fenomen care a luat amploare în Iași în ultimii 3 ani. Fermierii, primarii și proprietarii de terenuri agricole au depus zeci de sesizări la Direcția Agricolă în ultimele două luni, nemulțumiți fiind de faptul că nu pot să finalizeze tranzacțiile. În ultimii trei ani, în Iași au fost tranzacționate mii de hectare de terenuri agricole, cu sume de ordinul milioanelor de euro.

Tranzacțiile cu terenuri agricole din Iași sunt blocate din cauza nepublicării normelor metodologice de aplicare a legii 175/2020

Astfel, cei care au primit avize de la instituțiile abilitate să le ofere spun că a expirat termenul și singura variantă pentru ei este să o ia de la capăt cu documentația după ce vor fi publicate normele de aplicare.

„Am întrebat și eu ce pot să fac acum, după ce am scos toate actele, am găsit cumpărător, dar nu mai pot să vând terenul din cauza legii noi. Mi-au zis să aștept. De la Minister (n.r.- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), de la Direcția Agricolă. Păi cât să mai aștept că au trecut două luni. Când au modificat legea au zis că nu durează mai mult de 15 zile toată nebunia”, spune Mircea S., fermier din comuna Costuleni, care vrea să vândă un teren agricol cu o suprafață de aproximativ 5 hectare.

Astfel, fermierii din Iași care derulau deja tranzacții înainte de modificarea legii pot să se pregătească psihic și fizic pentru obținerea, din nou, a documentelor necesare vânzării terenurilor agricole.

Fermieri, proprietari de terenuri agricole și primari din Iași au sesizat neregulile la Direcția Agricolă și la MADR

Sesizări din partea celor nemulțumiți au fost depuse și la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, unde fermierii au venit să discute cu specialiștii despre această situație.

„Am primit sesizări la Direcția Agricolă din partea fermierilor, primarilor, dar nu putem să facem nimic până nu sunt aprobate normele metodologice. Noi nu putem acorda niciun document pentru cei care vor să facă tranzacții cu terenuri agricole, așa cum se întâmpla până la schimbarea Legii 175. Vom discuta cu primarii, cu proprietarii de terenuri, vom vedea ce soluții există pentru această situație”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Legea a fost modificată la inițiativa Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, care susținea în luna octombrie 2020 că trebuiau făcute modificări astfel încât „legea să devină aplicabilă și să nu-i încurce pe cei cărora le este destinată”.

Legea 175/2020 a fost modificată pentru eliminarea speculei privind tranzacționarea terenurilor agricole

Ministrul mai spunea că „legea ar fi fost foarte importantă dacă ar fi apărut acum 20 de ani”. Pe Legea 175/2020 au fost aprobate modificările și completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării și cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Astfel, prin noua lege se dorește eliminarea speculei. Mai exact, s-a pus o perioadă de 8 ani în care dacă o persoană cumpără un teren agricol și îl vinde imediat după aceea, impozitul pe profit era de 80 la sută.

De asemenea, trebuie să existe un drept de preemțiune în rândul rudelor, vecinilor, apoi a arendașilor, institutelor de cercetare și a universităților. Sesizări au fost depuse la sediul MADR, atât din partea unor fermieri din Iași, cât și din partea agricultorilor din alte județe. Suprafața și valoarea terenurilor agricole din Iași a crescut în ultimii 3 ani. Chiar în anul 2020 a avut loc tranzacția anului în agricultură. Ilie Airinei, un om de afaceri din Iași cu afaceri de succes în acest domeniu, a cumpărat o suprafață de 34 de hectare de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, aproximativ 10.000 de euro, la hectar.

Suprafața agricolă tranzacționată în Iași, în anul 2020, a crescut, comparativ cu cea înregistrată în anul 2019

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Agricolă Iași, în perioada ianuarie-noiembrie 2020 au fost înregistrate de Direcția Agricolă Iași 1.815 oferte pentru tranzacționarea a 1.218,7 de hectare de teren agricol. Aproape jumătate din numărul tranzacțiilor din anul 2020 au fost făcute în perioada septembrie-noiembrie, când au fost înregistrate 496 de oferte pentru 323 de hectare de teren agricol. Suprafața cu terenuri agricole, tranzacționată în Iași, a crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Prețurile practicate în Iași variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș.

Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500-2.000 de euro, la hectar. Cele mai scumpe terenuri s-au vândut cu 7.000 până la 10.000 de euro hectarul, în anul 2020. Potrivit noii legi, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ Iași sau MADR, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.

Adauga un comentariu