Stiri si curiozitati

Trasaturi ale oamenilor aflati in varful PIRAMIDEI LUI MASLOW

Publicat: 12 mart. 2014
3

Ierarhia gandita de Maslow nu implica faptul ca cei care se concentreaza acum pe „nevoile superioare” ar fi in vreun fel mai „buni” decat cei care se concentreaza pe nevoile inferioare. Nu este vorba despre o astfel de ierarhie. Este o ierarhie care priveste evolutia noastra interioara, in timpul activitatilor si interactiunilor de zi cu zi. Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.

Vezi si Cum se refugiaza romanii in trecut, ca o solutie pentru „napasta” prezentului 


Maslow considera ca teoriile despre personalitate si motivatie trebuie sa accentueze dezvoltarea santoasa, normala. Astfel, Maslow a creat o teorie a „autorealizarii„, pe care o expune, pe scurt, Brenda Schaeffer in cartea ei „Dragoste sau dependenta, cum sa recunosti iubirea sanatoasa”.
Aceasta este piramida trebuinetelor umane, gandita de Maslow. Pentru Maslow, experientele „de varf”, ale oamenilor „autorealizati”, viziunile mistice si autocrearea sunt aspecte naturale ale celor mai inalte preocupari omenesti, potrivit garbo.ro.

Vezi si Iluzii ale omenirii: NEVOIA EXISTA


Cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati aproape de autorealizare

1. Accepta realitatea.
2. Se accepta pe sine, pe ceilalti si lumea asa cum sunt ele.
3. Sunt spontani.
4. Se concentreaza pe solutionarea problemelor si nu asupra propriei persoane.
5. Au un aer detasat si simt nevoia de intimitate.
6. Sunt autonomi si independenti.
7. Au o perspectiva vie asupra oamenilor si lucrurilor, nu una stereotipa.
8. Cei mai multi dintre ei au trait experiente mistice sau spirituale intense, desi nu neaparat de natura religioasa.
9. Se identifica cu umanitatea.
10. Relatiile lor intime cu cativa oameni iubiti si speciali din viata lor, tind sa fie profunde si intens emotionale, nu superficiale.
11. Au valori si atitudini democratice.
12. Nu confunda scopurile cu mijloacele.
13. Au un simt al umorului mai mult filosofic decat ostil.
14. Se opun conformismului cultural.
15. In loc de a se adapta pur si simplu la mediu, il transcend.

Maslow dinstinge intre doua tipuri de persoane care se autorealizeaza: nontranscendentii si transcendentii. Primii sunt „practici, realisti, cu picioarele pe pamant, capabili si lumesti”, reformatori sanatosi ai vietii, dar lipsiti de experienta extazului spiritual. Pe de alta parte, transcendentii sunt cei care au cunoscut „iluminari sau revelatii” care i-au motivat sa-si transforme propriile vieti ca si pe cele ale celorlalti. Ei sunt aceia care au simtul destinului, care cauta adevarul si nu judeca, care considera durerea, chiar si in relatiile de iubire, drept o oportunitate de dezvoltare.


Vezi si Codul etic al amerindienilor 


In mod normal, in timp ce latura noastra umana se concentreaza asupra supravietuirii si securitatii, latura noastra spirituala cauta cresterea personala si fuziunea cu ceilalti, spune Brenda Schaeffer. Pentru ca acest proces nu este un demers asumat de auto-descoperire si auto-echilibrare, ni se intampla adesea sa confundam unele sentimente, cum ar fi iubirea sau atasamentul fata de o alta persoana, drept acel ceva care ne-ar duce pe calea autorealizarii. „Daca insa persoana cu care ne contopim este dependenta si imatura, ea va deveni o piedica in calea autorealizarii noastre”, spune Schaeffer. Nu trebuie sa confundam iubirea obsesiva fata de o persoana cu adevarata iubire, cea care rezida din interior, care este bazata pe autostima si maturitate.
 

Adauga un comentariu