Drumetii

Traseu montan: Cabana 14 Scaune – Valea Neagra – Lacul Vulturilor

Publicat: 18 iul. 2014
9
Descriere traseu:
Masivul Siriu se afla intre apele Buzaului, Crasna si Siriu si detine doua varfuri: Malaia (1663 metri) si Bocarnea (1657 metri).
Pe partea estica a versantului Malaia la altitudinea de 1420 metri, se afla Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund. Lacul Vulturilor se numeste, conform legendei preluata de Alexandru Vlahuta in Romania pitoreasca, deoarece „aici vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa intinereasca, aici isi invata puiii sa zboare”. Numele de Lacul fara Fund vine de la o intamplare cu un cioban care si-a lasat turma de oi, a aruncat bata in apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari isi regaseste bata in apele Dunarii si mistuit de dorul oilor si a locurilor natale se reintoarce acasa.
Accesul in masivul Siriu se poate face din localitatile Siriu, Crasna, Basca Chiojd. 

Vezi si Traseu montan Bucegi: Busteni – Cabana Gura Dihamului – Cabana Diham 

De la Cabana 14 Scaune Siriu se merge cu autoturismul 12 km. pana la coada lacului de acumulare Siriu (sat Gura Siriului), urmarind conturul lacului pe drumul national Buzau -Brasov.
Dupa ce se trece de ultimul viaduct Stanca Teharau, se lasa in urma drumul national, luand-o la stanga pe langa izvoarele termale, pana la raul Buzau ce se traverseaza pe puntea suspendata. Se trece pe langa cabana Valea Neagra, se traverseaza paraul Valea Neagra si se continua pe drumul auto forestier, avand grija ca la prima intersectie sa se mearga la dreapta.
Se ajunge la capatul drumului auto forestier dupa 15 minute, se traverseaza un izvor si se merge spre dreapta. Din acest punct incepe urcusul pana in golul alpin Poarta Vanturilor.

Vezi si Traseu montan: Cabana 14 Scaune – Cantonul Silvic Tisa – Varful Penteleu 

Traseul este de dificultate medie pe timp de vara si dureaza circa 3 ore. Pe timp de iarna traseul poate deveni foarte periculos datorita diferentei de teperatura intre punctul de plecare si cel final, a lipsei reperelor de orientare, a viscolului si troienelor.
In imediata apropiere a lacului este o cabana proprietate Romsilva care nu este obligatoriu si deschisa. Adancimea lacului este de 2,5 metri. Pe un versant stancos din apropiere pot fi vazute capre negre.
Dificultate traseu: medie.
Durata traseu: 3 ore
Marcaj: triunghi rosu (de la jumatatea traseului pana la lac).
Adauga un comentariu