Drumetii

Traseu: Schitul Pahomie – Stana Oale – Curmatura Oale – Curmatura Comarnice

Publicat: 22 ian. 2012
9

Traseu: Schitul Pahomie (racord traseele 8, 9) – Stâna Oale – Curmătura Oale (racord cu creasta Buila-Vânturariţa) – Curmătura Comarnice (racord traseele 5, 17).

Traseul face legătura dintre versantul nord-vestic şi cel sud-estic al crestei Masivului Buila-Vânturariţa.

Traseul este unul dificil, prin diferenţa mare de altitudine ce trebuie urcată (aproape 1000 m) şi prin traversarea unor porţiuni expuse în partea superioară, iarna fiind interzis în porţiunea de gol alpin.

De la Schitul Pahomie coborâm pe drumul forestier spre Cheia, trecem de Izvorul Frumos şi după 100 m ajungem la indicatorul ce marchează punctul de plecare în traseu. Urcăm prin rarişte înspre est până în muchie, unde se află în curs o exploatare forestieră. De aici schimbăm direcţia şi urcăm spre nord pe muchie. După 10 minute depăşim exploatarea şi intrăm în pădurea bătrână de fag. Traversăm înspre dreapta câteva vâlcele seci, apoi urcăm accentuat pe o vale cu vegetaţie bogată şi ajungem după două ore de la plecare la stâna Oale (o clădire veche şi una nouă). De la stână urcăm înspre nord, intrăm în pădure şi într-o mică şa găsim un izvor. De la izvor urcăm din nou în dreapta şi ajungem într-o vale cu păşune, înconjurată de pădure. Urcăm pe vale, mai întâi prin partea dreaptă, pe marginea pădurii, apoi direct pe firul văii, până într-o zonă cu grohotiş în care valea se îngustează. Traversăm valea în dreapta şi intrăm în pădurea de molid. De aici poteca este mult mai clară. Urcăm înspre nord-est, traversăm câteva mici văi şi ieşim după 40 minute în creasta principală în Curmătura Oale (1450 m), unde se află stâlp indicator marcând intersecţia cu traseul nr. 11, marcat cu punct roşu.

Din curmătură coborâm în stânga pe versantul nord-vestic al crestei prin pădure. După cca. 30 minute de coborâre ajungem la un izvor şi după alte 10 minute de urcare ajungem în Poiana Comarnice, punct terminus al traseului. Aici se află stâlp indicator marcând intersecţia cu traseul nr. 5, marcat cu triunghi roşu şi traseul nr. 17, marcat cu bandă albastră. În două ore se coboară la Cabana Cheia.

Marcaj: punct galben.

Dificultate: medie.

Timp de mers: 4-5 ore vara, iarna traseul este interzis pe porţiunea Stâna Oale – Curmătura Oale.

Locuri de adăpost: Schitul Pahomie, Stâna Oale.

Puncte de alimentare cu apă: Schitul Pahomie, Stâna Oale, Izvorul Comarnice.

 
Adauga un comentariu