Actualitate

Traseul Transalpina a fost deschis, însă nu pentru toate autovehiculele. Când este permisă circulația

Publicat: 17 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Traseul Transalpina a fost deschis însă nu pentru toate autovehiculele. Când este permisă circulația
Cel mai înalt drum din România, care urcă până la 2145 metri, a fost redeschis după o pauză de aproape 9 luni

Veste bună pentru șoferi! Unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, Transalpina, a fost deschis circulației însă cu anumite restricții. Cunoscută și drept Drumul Regelui, accesul pe Transalpina este permis doar pe timpul zile și nu pentru toate autovehiculele. Reamintim că șoseaua a fost închisă din toamna trecută.

În sfârșit, utilajele au reușit să deszăpezească cea mai înaltă șosea din România, astfel că mașinile pot circula din nou după o pauză de nouă luni. Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 şi reablitată de nemţi în Al II-lea Război Mondial după care a fost dată uitării de autorităţile române. Abia din 2009 această șosea spectaculoasă a fost asfaltată.

Traseul Transalpina a fost deschis

Drumarii au redeschis miercuri DN 7A, cunoscut drept Transalpina. Circulația rutieră se va desfășura cu restricții orare, doar în intervalul 7.00-21.00. Totodată, pe Drumul Regelui nu vor avea voie deocamdată decât vehiculele cu masă mai mică de 3,5 tone. Reprezentanții Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere și ai Direcției de Drumuri și Poduri Craiova au inspectat miercuri DN 7A, segmentul Rânca – Obârşia Lotrului. La finalul verificărilor s-a luat decizia permiterii circulaţiei cu restricții pe această frumoasă șosea montană. Cu toate acestea, șoseaua se va mai închide în această vară, într-un weekend, când va avea loc un concurs dse automobilism sportiv.

„În data de 16 iunie 2021, ora 13.00, a fost redeschis traficul rutier pe DN 7A între localităţile Voineasa – Rânca, între orele 7.00-21.00, pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 t. Între orele 21.00-7.00 traficul rutier este închis”, a transmis IPJ Vâlcea.

Transalpina traseu

Șoseaua Transalpină trece prin patru judeţe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munţii Parâng, având altitudinea cea mai mare pe o porţiune de aproximativ 20 de kilometri, în judeţul Vâlcea. Ca lungime, Transalpina măsoară 141 de kilometri, iar localitățile și lacurile pe unde trece drumul sunt în ordine: Săliște – Sebeș – Petrești – Sebeșel – Săsciori – Laz – Căpâlna – Mărtinie – Șugag – lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci.

Transalpina altitudine

Transalpina sau Drumul Regelui este cel mai înalt drum rutier din România cât și din întregul lanț al Munților Carpaţi, atât din țară cât și din afara ei. Aceasta atinge altitudinea maximă în Pasul Urdele, și anume 2145 m. Această șosea spectaculoasă traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului, între care se află. Aceasta face legătura dintre localitatea Săliște din județul Sibiu și localitatea Novaci din județul Gorj.

În altă ordine de idei, cu toate că primul strat de asfalt a fost aşternut pe aproape tot traseul, lucrările sunt finalizate doar în proporţie de 80%. De aceea, drumul trebuie parcurs cu viteză redusă şi cu atenţie. Transalpina nu a avut niciodată un program fix de deschidere sau închidere, totul depinzând de venirea zăpezii şi de topirea ei. Drumul Transalpina, care a fost deschis pe 16 iunie 2021, străbate șase masive muntoase: Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii.

Adauga un comentariu