Medicamente

Tratament Covid-19: aceste 5 antidepresive ar reduce semnificativ riscul formei severe

Publicat: 09 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratament Covid-19 aceste 5 antidepresive ar reduce semnificativ riscul formei severe
Cinci antidepresive ar putea avea un rol protector împotriva formelor severe de Covid-19

Cercetătorii de la Assistance Publique-Hôpitaux Paris (AP-HP) au sugerat recent că cinci antidepresive ar putea avea un rol protector împotriva formelor severe de Covid-19.

Covid-19 poate provoca simptome ușoare precum tuse, febră, dureri în gât, pierderea gustului și a mirosului sau diaree, dar unii pacienți dezvoltă forme severe ale bolii. Persoanele despre care se spune că sunt expuse riscului sunt persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, precum și cele cu comorbidități (diabet, cancer, boli cronice).

Antidepresivele au un efect protector asupra formelor severe de coronavirus?

Un studiu recent realizat de Assistance Publique-Hôpitaux Paris (AP-HP) a sugerat că anumite tratamente antidepresive ar putea preveni formele severe de Covid-19. Lucrarea a fost publicată în revista Nature Molecular Psychiatry. Această cercetare s-a născut dintr-o observație a lui Nicolas Hoertel, psihiatru, profesor, cercetător la AP-HP, la Universitatea din Paris și la Inserm. Medicul lucrează în secția de psihiatrie de la Spitalul Corentin Celton, care are 80 de paturi. Până în prezent, doar patru dintre pacienții săi au dezvoltat simptome severe ale coronavirusului.

„Și numărul pacienților cu Covid-19 rămâne mai mic decât îngrijitorii din secția infectată. Această observație este confirmată de datele unui spital din New York și din alte servicii psihiatrice din Franța”, a spus cercetătorul, potrivit Femme Actuelle.

Specialistul a mai precizat că „pacienții internați au adesea alte comorbidități, de exemplu tulburări cardiace. În plus, serviciul nostru de psihiatrie primește mulți oameni în vârstă. A apărut o ipoteză: protecția anumitor medicamente psihotrope vis-à-vis de Covid-19”.

O reducere cu 40% a riscului de intubație și deces

În scopuri de cercetare, oamenii de știință au observat 7.230 de pacienți afectați de virus. Aceștia din urmă au fost internați în spitale de la începutul epidemiei, în perioada 24 ianuarie – 1 aprilie 2020. 345 de pacienți erau deja tratați cu antidepresive.

Prin urmare, cercetătorii au descoperit că riscurile de intubație și deces au fost reduse cu 40% la pacienții tratați cu antidepresive comparativ cu alți pacienți.

„Dupa analize suplimentare, am observat că efectul nu a fost același în funcție de molecule. Pentru cinci antidepresive – fluoxetină (Prozac), paroxetină, escitalopra, venlafaxină și mirtazapină – reducerea riscului oscilează între 42% și 78%. Pentru alte antidepresive, pe pe de altă parte, nu există niciun efect protector”, a explicat Nicolas Hoertel.

Potrivit psihiatrului, antidepresivele ar putea fi utilizate pentru o perioadă scurtă de timp cuprinsă între 10 și 15 zile pentru a evita formele severe de coronavirus.

„Cunoaștem aceste molecule de zeci de ani. Știm că sunt foarte bine tolerate la subiecții vârstnici. Există efecte adverse, dar sunt ușoare pentru marea majoritate a pacienților”, spune Nicolas Hoertel, potrivit sursei citate. Deocamdată, se efectuează teste suplimentare pentru a verifica concluziile.

Adauga un comentariu