Medicamente

Tratament medicamentos pentru femeile carora li s-au extirpat uterul si ambele ovare

Publicat: 13 ian. 2015
7

Livensa

Compozitie

Livensa este un plasture transdermic (un plasture care elibereaza un medicament prin piele). Plasturele elibereaza 300 micrograme testosteron substanta activa in 24 ore. 

Actiune terapeutica

Substanta activa din Livensa, testosteron, este un hormon sexual natural sintetizat in principal de barbati si, in mai mica masura, de femei. Scaderea concentratiei de testosteron a fost asociata cu o dorinta sexuala scazuta, reducerea gandurilor cu caracter sexual si reducerea excitatiei sexuale. La femeile carora li s-au extirpat uterul si ovarele, cantitatea de testosteron sintetizata scade la jumatate. Livensa elibereaza testosteron prin piele in fluxul sanguin, pentru a asigura concentratii ale testosteronului care corespund nivelurilor observate inainte de extirparea uterului si ovarelor. 

Psihoterapia ajuta la tratarea sindromului de stress post-traumatic 

Indicatii

Livensa este folosit pentru tratarea femeilor carora li s-au extirpat uterul si ambele ovare, atunci cand acestea se confrunta cu o dorinta sexuala scazuta si cu reducerea gandurilor cu caracter sexual, fapt care le provoaca disconfort. Este folosit pentru pacientele carora li se administreaza deja estrogen (un hormon sexual feminin). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. 

Prehipertensiunea, asociata cu riscul de accident vascular

Administrare

Livensa se administreaza ca tratament continuu, un plasture de doua ori pe saptamana. Plasturele se aplica pe pielea uscata, curata, in zona abdomenului inferior (pe burta, sub talie). Plasturele ramane pe piele timp de trei sau patru zile si este apoi schimbat cu un plasture nou, amplasat intr-un alt loc. Nu trebuie folosit acelasi loc pentru amplasarea plasturelui decat dupa cel putin sapte zile. Primele imbunatatiri se pot observa de catre pacienta doar dupa o luna. Daca pacienta nu observa beneficii nici dupa trei pana la sase luni de tratament, trebuie sa contacteze medicul curant pentru revizuirea tratamentului. 

 

Contraindicatii

Livensa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la testosteron sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrat nici femeilor care au sau care au avut cancer mamar sau orice alta forma de cancer estrogeno-dependent, sau care sufera de alte boli in care este contraindicata administrarea de preparate estrogenice. Femeile care primesc Livensa trebuie sa primeasca si estrogeni, dar nu sub forma cunoscuta ca „estrogeni conjugati”, deoarece aceasta combinatie nu este eficienta. 

 

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare la administrarea Livensa (observate la mai mult de 1 din 10 paciente) sunt hirsutismul (cresterea excesiva a parului, in special pe barbie si pe buza superioara) si reactii la locul de aplicare a plasturelui (inrosire si mancarimi). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate, asociate cu Livensa, a se consulta prospectul. Deoarece testosteronul este un hormon sexual masculin, femeile care primesc Livensa trebuie monitorizate pentru a observa daca dezvolta efecte secundare de tip „androgen” (dezvoltarea unor caracteristici masculinizante), cum ar fi cresterea pilozitatii faciale, ingrosarea vocii sau pierderea parului. Femeile trebuie sa isi contacteze medicul curant daca observa oricare dintre aceste efecte.

 

Adauga un comentariu