Boli si tratamente

Tratament nou pentru SIDA

Publicat: 10 dec. 2010
7

O proteina umana ar putea sta la baza unui tratament eficace de combatere a retrovirusului ce provoaca aparitia maladiei SIDA, HIV, neutralizand rezistenta patogena la medicamentele antiretrovirale, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani. Acestia spun ca au reusit, in laborator, sa blocheze o infectie cu HIV prin dezactivarea proteinei umane ITK, activa in limfocitele T, celule cheie ale sistemului imunitar al organismului.

Potentiala terapie oferita de o proteina umana

Majoritatea tratamentelor anti-SIDA au ca tinta proteinele virusului responsabil de infectie. Insa virusul HIV este capabil de mutatii multiple, proteinele vizate se modifica rapid si astfel apare rezistenta virala la tratamente, spun cercetatorii, care mai afirma ca au descoperit ca actionand asupra proteinei ITK (interleukina-2) pot bloca infectarea cu HIV a celulelor imunitare umane. Proteina activeaza limfocitele T in mecanismul normal al raspunsului imunitar al organismului uman, a explicat doctorul Pamela Schwartzberg. Spre deosebire de proteinele virusului HIV, proteina ITK cunoaste foarte putine mutatii si din acest motiv cercetatorii sunt foarte interesati sa dezvolte tratamente care sa o neutralizeze.

Cand virusul HIV patrunde in organism, acesta infecteaza celulele limfocitare T si preia controlul asupra mecanismului de aparare, fapt care ii permite sa se reproduca. Infectia distruge sistemul imunitar, provocand aparitia SIDA – Sindromul Imunodeficientei Dobandite. Daca proteina ITK nu este activa, virusul nu poate utiliza in mod eficace celulele T pentru a se reproduce. Doctorul Eric Green spune ca „decoperirea unei tinte celulare umane ce poate fi dezactivata si care in acelasi timp poate bloca infectarea constituie un concept inovator si deschide calea pentri noi terapii potentiale”.

Adauga un comentariu