Sanatate

Tratament pentru coxartroză fără operație. Tot ce trebuie să știi despre artroza șoldului

Publicat: 15 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratament pentru coxartroză fără operație. Tot ce trebuie să știi despre artroza șoldului
Tratamentul pentru coxartroză fără operație este indicat în stadiile incipiente ale bolii

Tratamentul coxartozei fără operație presupune administrarea unor medicamente. Acestea vor reduce inflamarea și durerea. De asemenea, medicul specialist vă poate recomanda și metodele terapeutice ce constau în băi medicinale, masaje sau gimnastică. Totodată, trebuie să știți faptul că dacă artroza șoldului este mult prea avansată se indică intervenția chirurgicală.

Principalele simptome ale afecțiunii sunt durerea, pierderea mobilității și senzația de slăbiciunea. Totuși, artroza poate fi un semn al unei boli mai grave.

Tratament pentru coxartroză fără operație

În funcție de cât este de avansată boala, medicul vă poate prescrie un tratament ce nu include operația. Dacă afecțiunea este în stadiul I, doctorii preferă să aplice un tratament bazat pe medicamente. Pentru reducerea inflamației articulațiilor și ameliorarea durerii se recomandă antiinflamatoarele nesteroidiene. Dezavantajul acestora este faptul că pot provoca dependență și afectează organele interne. De asemenea, nu este indicat să folosiți mai multe tipuri de medicamente antiinflamatoare. De aceea, în cazul în care observați că pastilele nu sunt eficiente, se vor schimba de către medic sau va fi ajustată doza. Pentru relaxarea musculaturii și pentru a asigura o circulație sanguină normală se vor recomanda medicamentele vasoconstrictoare. Acestea se vor administra pentru o perioadă scurtă de timp. 

Un alt remediu pentru care se poate opta sunt metodele terapeutice fizice, precum băile medicinale, tratamentul cu nămol, masajul, terapia cu laser, acupunctura și gimnastica. Totodată, exercițiile trebuie să fie constate pentru a da rezultate optime și trebuie efectuate de către un specialist. Dacă boala va ajunge în stadiul III, atunci se va recomanda intervenția chirurgicală. În acest stadiu, pacientul nu se mai poate mișca, iar durerea este permanentă. De cele mai multe ori, afecțiunea se descoperă prea târziu, motiv pentru care este indicată operația.

Tot ce trebuie să știi despre artroza șoldului

Coxartroza reprezintă degradarea lentă a cartilajului articular de la nivelul șoldului. Boala este de două tipuri, primară și secundară. Aproximativ 48 la sută din toate cazurile sunt cauzate de către coxartroza primară. De cele mai multe ori, cauza nu este cunoscută în acest caz. Cea secundară reprezintă aproximativ 52 la sută dintre bolile degenerative ale articulației șoldului. Mai mult de atât, în cel de-al doilea caz, afecțiunea poate fi un simptom al altor boli precum diabet, hemofilie, leziuni articulare după inflamații, obezitate, micro-traumatisme suprapuse sau guta artritică. 

Artroza șoldului poate fi recunoscută în special după durere și după faptul că persoanele își pierd mobilitatea. De asemenea, pacienții pot observa faptul că zona afectată se deformează. La început, durerea se va manifesta atunci când veți face efort, când mergeți sau urcați scările. Aceasta se va resimți în zona inghinală și poate iradia spre coapsă, către genunchi. Alte simptome la care trebuie să acordați atenție este senzația de slăbiciune și oboseală. Cele două apar atunci când mușchii se atrofiază și când veți depune un efort mai mare pentru a vă deplasa. Dacă observați că șchiopătați când mergeți, trosnit în articulații, simțiți o tensiune constantă la nivelul mușchilor pelvieni sau mobilitatea articulațiilor este mai rigidă și limitată trebuie să vă prezentați de urgență la medic. 

Tratamentul pentru coxartroză fără operație este indicat în stadiile incipiente ale bolii. În cazul în care afecțiunea este avansată se va recomandata intervenția chirurgicală. De aceea este foarte important să vă prezentați la medic încă de la primele simptome.

Adauga un comentariu