Sfaturi pentru casa si gradina

Tratament pentru mana la rosii in solar, cand si cum stropim pentru „a vindeca” tomatele afectate

Publicat: 21 iun. 2019

Tratamentele pentru mana rosiilor din solar sunt extrem de eficiente daca sunt administrate la timp, de la primele semne ale bolii! Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli la cultura de rosii, fiind cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By. Boala afecteaza mult productivitatea si calitatea rosiilor, asa ca masurile de prevenire sunt esentiale pentru a proteja cultura.

Cum recunoastem mana rosiilor

Mana ataca organele aeriene ale plantei – frunze, tulpini, flori si fructe. ”La varful frunzelor sau pe marginea acestora, apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie, cu aspect de „oparit”. In conditii de umiditate atmosferica ridicata si temperatura moderata, in dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezinta fructificatiile ciupercii, conidoforii si conidiile. Cu timpul, zonele atacate se brunifica, apoi se necrozeaza iar frunzele se usuca. Pe tulpina apar pete brune, uleioase”, explica specialistii companiei Marcoser, furnizor de inputuri pentru legumicultura.

Ei atrag atentia ca foarte frecventa si paguboasa este forma de atac pe fructe, care sunt infectate incepand cu primele faze de dezvoltare, pana aproape de maturare. ”Atacul debuteaza de regula, la locul de insertie a pedunculului fructelor sub forma unor pete mari, de culoare brun-maslinie, care se maresc cu rapiditate, devin brune si cuprind in scurt timp fructele in intregime. Fructele insuficient dezvoltate si atacate de acest patogen au aspect rugos si sunt tari la pipait. De regula, fructele atacate se desprind si cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului. Pe aceste fructe cazute apare ca si pe frunzele atacate, un puf fin albicios care reprezinta fructificatiile ciupercii, conidoforii si conidiile”, mai spun specialistii Marcoser despre atacul manei la rosii.

Cum prevenim mana tomatelor

Masurile de prevenire a manei rosiilor trebuie sa aiba in vedere urmatorii pasi:

  • utilizarea mulcirii totale a suprafetei serei/solarului pentru diminuarea umiditatii relative a aerului;
  • ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor (frunzele din apropierea solului, pana la primul etaj de fructe);
  • irigarea culturilor prin sisteme de irigare prin picurare;
  • aerisirea corespunzatoare in sere si solarii.

Tratamente pentru mana rosiilor

Pentru tratarea manei la rosiile din solar, in cazurile grave de aparitie a bolii sau sau cand sunt conditii deosebit de prielnice pentru aparitia si evolutia manei se vor efectua tratamente foliare cu: Funguran, Melody Compact, Ridomil Gold Plus, Manoxin, Alcupral, Mikal, Aliette, Previcur 607 SL si Acrobat MZ.

Pentru prevenirea aparitiei manei se pot folosi urmatoarele fungicide: Pergado MZ, Ridomil Gold Mz, Bravo, Cabrio Top, Ortiva, Topsin, Curzate Super, Equation Pro, Curzate Manox, in dozele omologate pe suprafata.loading...

Adauga un comentariu