Eveniment-Social

Tratament umilitor pentru un grup de studenti de elita din Iasi. Acestia se afla la limita supravietuirii

Publicat: 23 nov. 2014
1

@ Cu greu si-ar putea imagina cineva ca unii dintre cei mai buni studenti ieseni pot fi tratati intr-o asemenea maniera @ Unii dintre ei au ajuns sa traiasca la limita supravietuirii @ Majoritatea abia reusesc sa aiba parte de o masa calda pe zi @ Atunci cand vine vorba de a se gandi sa-si cumpere o carte sau sa-si permita, macar o data pe saptamana, sa mearga la un spectacol de teatru, lucrurile stau si mai prost 

Chiar daca fac parte din elita generatiei lor, acesti tineri care studiaza la Iasi au parte de un tratament umilitor, atat din partea Ministerului Educatiei Nationale (MEN), cat si a conducerii universitatilor unde invata. Chiar daca isi petrec ore in sir la biblioteca, studiaza asiduu si sunt preocupati sa acumuleze cat mai mult din domeniile pe care le urmeaza la facultate, majoritatea reusesc abia sa aiba parte de o masa calda pe zi. Unii dintre ei nici nu se pot gandi sa-si cumpere o carte sau sa asiste macar o data pe saptamana, la un spectacol de teatru.

CITESTE SI: Studenti de la Universitatea Cuza Iasi medaliati la Campionatele Mondiale Universitare – FOTO

Totul pleaca de la faptul ca, de aproape zece ani, cuantumul burselor de studiu, sociale sau de performanta pleaca de la doar 50 de euro si abia ajung la 150 pe luna. Asta cu toate ca atat tarifele de cazare, cat si taxele de studiu au crescut constant in ultima perioada. Chiar in aceasta perioada, Liga Studentilor (LS) de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a acuzat dur aceasta situatie si a aratat ca masurile ar fi fost luate fara consultatea tinerilor.

Conditii extreme pentru cei mai buni studenti

Cu o bursa de studiu in valoare de 345 lei pe luna, studenti eminenti de la Cuza sunt nevoiti sa traiasca in conditii extreme. Acestia spun ca fara ajutorul parintilor sau o slujba part-time este extrem de greu sa te sustii la facultate. „Eu va fac un calcul extrem de scurt: caminul e peste 200 lei pe luna, sa poti manca macar de doua ori pe zi trebuie sa ai un minim de zece lei alocat zilnic. Daca este sa-ti mai listezi cursuri, sa-ti listezi o carte sau sa-ti cumperi una noua, atunci ar trebui sa dormi sub cerul liber si sa mananci doar apa cu paine o data pe zi. Bursa mea este de 345 lei si in plus mi-am gasit si o slujba cu jumatate de norma pentru a ma putea descurca.

CITESTE SI: Universitatile vor primi locuri pentru studenti in functie de performante

Cu mancarea, din fericire, stau bine si asta pentru ca parintii mei imi mai trimit cate un pachet pe saptamana… In rest, cu siguranta statul roman ne trateaza cu indiferenta si nu vrea sa sustina performanta tinerilor si sa acorde burse mari pentru tinerii care exceleaza. Ganditi-va ca, acum opt ani, a absolvit la Iasi fratele meu si ca valoarea bursei era la fel cu a mea…”, a rabufnit Cristina Stoica, studenta la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Cuza. Dincolo de toate acestea, tinerii cred ca totul are la baza subfinantarea educatiei din Romania si neglijarea crasa a sprijinirii performantei. „Cuantumul burselor trebuie majorat. Sunt ani buni de cand nu au mai crescut. Totul pleaca de la sub-finantarea invatamantului. Noi am semnalat acest lucru de foarte multe ori in ultimii doi ani. Mai mult, acum este o problema ce tine de cresterea tarifelor de cazare in caminele de la Cuza, lucru facut fara consultarea noastra”, crede si Silvian-Emanuel Man, presedintele LS de la UAIC. 

CITESTE SI: Chinezii si americanii ne invidiaza! Un profesor iesean si studentii sai au dat lovitura in Europa – GALERIE FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu