Remedii naturiste

Tratamente eficiente in incontinenta urinara

Publicat: 12 mai 2019
7

Incontinenta urinara este o afectiune frecventa si foarte deranjanta. Severitatea poate varia intre pierderea ocazionala de urina la tuse sau stranut la nevoie imperioasa brusca de urinare fara a mai putea ajunge la toaleta.

„Daca incontinenta urinara va afecteaza activitatile zilnice trebuie sa va adresati medicului“, ne sfatuieste dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica- ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV. Cel mai frecvent tip de incontinenta urinara este cea de efort. 

„Apare in momentul in care creste presiunea intraabdominala din pricina slabirii muschilor perineali, la tuse, stranut, ras, exercitii fizice sau ridicarea unei greutati. Slabirea muschilor perineali apare dupa nastere, la menopauza, din cauza obezitatii, constipatiei cronice, ca reactie adversa la medicamente sau din cauza atrofiei musculare, ca urmare a cresterii varstei. Este cel mai frecvent tip de incontinenta urinara 90% din cazuri la femei. La barbati, poate aparea ca urmare a afectarii muschilor sfincterieni dupa operatii la prostata.“

Incontinenta imperioasa – de urgenta – se manifesta prin pierderi involuntare de urina – in general in cantitati importante – insotite sau urmate imediat de senzatia persistenta de a urina din nou. „Aceasta forma de incontinenta apare ca urmare a hiperactivitatii muschilor vezicali care, contractandu-se excesiv, induc nevoia imperioasa de a urina. Incontinenta de urgenta poate fi cauzata de o afectiune minora ca infectia urinara, dar si de afectiuni mai severe la tulburari neurologice sau diabet. Incontinenta imperioasa se intalneste cel mai des la persoanele in varsta.“ 

Incontinenta urinara prin prea plin se caracterizeaza prin pierderea constanta si involuntara de urina din cauza depasirii capacitatii vezicii urinare. Cauza principala a aparitiei acestei forme de incontinenta este obstructia tractului urinar, prin ingustarea uretrei, ca urmare a maririi prostatei la barbati sau prin existenta de calculi renali. 

„In general, incontinenta prin prea plin apare la barbati ca urmare a hipertrofiei prostatei, dar poate surveni atat la barbati cat si la femei in cazul administrarii anumitor medicamente , existentei unor boli metabolice – diabet zaharat sau a unor afectiuni ale sistemului central nervos ca Parkinson, Alzheimer.“ Incontinenta urinara neurogena apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient. Incontinentta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice ca Parkinson, Alzheimer sau in leziunile medulare grave – paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori.

Incontinenta urinara temporara poate fi cauzata de anumite bauturi, alimente sau medicamente – diuretice care stimuleaza si cresc volumul urinar : alcool, cofeina, bauturi carbogazoase, indulcitori artificiali, ciocolata, citrice, medicamente antihipertensive, sedative, musculorelaxante, doze mari de vitamina C. Incontinenta urinara poate fi de asemenea cauzata de afectiuni medicale ce se pot trata usor precum infectia sau constipatia. Sarcina, nasterea pe cale vaginala, varsta, menopauza, prostate marita, cancerul de prostata, onstructia cailor urinare, si tulburarile neurovegetative pot fi tot atatea cauze ale incontinentei urinare persistente. Femeile sunt mai predispuse la incontinenta urinara. „Nasterile, sarcinile si menopauza predispun mai mult“. 

Alti factori de risc sunt varsta, obezitatea, fumatul si istoricul familial. Complicatiile incontinentei urinare cronice pot include probleme ale pielii, infectii urinare recidivante cu impact negativ asupra vietii personale. Incontinenta urinara nu poate fi prevenita intotdeauna, dar ca sa diminuezi riscul trebuie sa mentii o greutate corporala normala, sa faci exercitii pentru intarirea planseului pelvian, sa eviti consumul de iritanti ai vezicii urinare ca alcool, cafea si alimente acide, sa consumi multe fibre care previn constipatia, sa nu fumezi.

in functie de tipul incontinentei urinare, medicul va stabili tratamentul. „Medicul va face un examen complet si va recomanda analiza urinei, tinerea unui jurnal al vezicii urinare, dar si masurarea volumului postrezidual – urina ramasa in vezica dupa mictiune. De asemenea, poate recomanda si alte analize la testele urodinamice si ecografia pelviana.“ Tratamentul depinde de tipul de incontinenta, de severitatea si de cauza acesteia. Se pot recomanda de la exercitii pentru intarirea planseului pelvian – exercitii Kegel – si stimulare electrica cu ajutorul unor electrozi inserati in rect sau in vagin pentru stimularea muschilor pelvieni si pana la tehnici comportamentale care includ antrenarea vezicii urinare. 

„Dupa apatia senzatiei de urinare sa incerci sa amani cel putin 10 minute si sa prelungesti intervalul dintre urinari; golirea completa a vezivii urinare prin urinare la interval de cateva minute; programarea urinarilor; managmentului dietei si al administrarii de lichide.“ si medicatia poate fi una dintre metodele de tratament. „Sunt folosite medicamente ca anticolinergice, alfa blocante, topice cu estrogeni. Dispozitivele medicale ce pot trata incontinenta urinara sunt pesariile sau dispozitivele uretrale. Terapiile interventionale care pot ajuta in incontinenta urinara includ injectiile cu Botox in musculatura vezicii urinare si stimulatoarele nervoase. Terapiile chirurgicale includ proceduri ce implica pozitionarea unor plase in jurul uretrei, cura prolapsului uterin, repararea peretilor vaginali superior si inferior si in cazul barbatilor sfincterul urinar artificial.“ G.H.

Adauga un comentariu